weather
8°
Instagram
Facebook
X
YouTube
LinkedIn
Kocaeli
HAFİF YAĞMUR
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar Yaşam Şakir Paşa Ailesi'nden Gelen Çağdaş Seramiğin Öncüsü Füreya Koral Kimdir?

Şakir Paşa Ailesi'nden Gelen Çağdaş Seramiğin Öncüsü Füreya Koral Kimdir?

Şakir Paşa Ailesi’nin önemli bir üyesi olan Füreya Koral, Türkiye’nin ilk profesyonel kadın seramik sanatçısı olarak seramiğin çağdaki öncüsü oldu.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Şakir Paşa Ailesi'nden Gelen Çağdaş Seramiğin Öncüsü Füreya Koral Kimdir?
Okunma Süresi: 2 dk

Şakir Paşa Ailesi, sanat ve edebiyat dünyasına damgasını vuran ünlü isimleriyle dikkat çekiyor. Bu köklü ailenin önemli bir üyesi olan Füreya Koral, Türkiye’nin ilk profesyonel kadın seramik sanatçısı olarak adını tarihe yazdırdı. Anne tarafından Şakir Paşa'nın torunu olan Koral, seramiğin mimaride kullanımı ve Anadolu kültürüne olan vurgusuyla bir çağa öncülük etti.

Aileden Gelen Sanatçı Ruh

Füreya Koral, 1910 yılında Büyükada’da doğan, çocukluğundan itibaren sanatla iç içe büyüyen bir sanatçıydı. Ailesindeki diğer üyeler de çok özel yeteneklere sahipti: Ressam Fahrünnisa Zeyd, gravür sanatçısı Aliye Berger ve yazar Cevat Şakir Kabaağaçlı, Şakir Paşa Ailesi’nin sanatla anılan önemli isimlerindendi.

Seramikle Tanışma Hikâyesi

Füreya Koral, 1945 yılında verem teşhisi aldı ve tedavi için İsviçre’ye gitti. Londra’da yaşayan teyzesi Fahrünnisa Zeyd, hastalığı sırasında ona vakit geçirebileceği seramik malzemeleri gönderdi. Bu destekle seramikle tanışan Koral, Paris’te özel bir atölyede çalışmalarına başladı. 1951 yılında Paris'teki ilk sergisini açtıktan sonra, eserlerini Türkiye'de de sergiledi.

Şakir Paşa Apartmanı'nda Yaratılan Miras

Füreya Koral, 1954’te Şakir Paşa Apartmanı'nda kurduğu atölyesinde 20 yıl boyunca eserler verdi. Bu atölye, Ayda Arel ve Alev Ebuzziya gibi genç sanatçıların buluşma noktalarından biri oldu. Koral, hem bireysel hem de mimari seramik eserleriyle dikkat çekti.

Anadolu Kültürü ve Mimariye Katkı

Koral, eserlerinde Anadolu kültürüne büyük bir ağırlık verdi. Ankara’daki Ulus Çarşısı, İstanbul Manifaturacılar Çarşısı ve Divan Oteli gibi mekanlar için seramik panolar tasarladı. Günlük yaşamda kullanılabilir vazo ve tabak gibi eserlerle de sanatı toplumla buluşturdu.

Ödüller ve Kalıcı Eserler

Füreya Koral, kariyeri boyunca pek çok ulusal ve uluslararası ödüle layık görüldü. 1981’de T.C. Kültür Bakanlığı Özel Ödülü ve 1986 Sedat Simavi Plastik Sanatlar Ödülü bunlardan bazılarıydı. Sanatçının hayatı ve eserleri, Ayşe Kulin’in “Füreya” isimli kitabında da anlatıldı.

Şakir Paşa Ailesi’nin sanatla iç içe geçen öyküsü, Füreya Koral gibi isimlerle ölümsüzleşti. Koral, eserleriyle Türk sanatını dünyaya tanıtmaya devam ediyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Kocaeli’de makaron kaçakçılığı operasyonu: 100 bin makaron ele geçirildi

Kocaeli’de makaron kaçakçılığı operasyonu: 100 bin makaron ele geçirildi