Rota Virüs Belirtileri
Vatandaşların merak ettiği hususlardan biri de rota virüs belirtileri olur. Bu hastalık, özellikle de iki yaş altındaki çocuklarda bağırsakların iltihabına sebebiyet verir. Bütün dünyada beş yaş altındaki çocuklar en az bir defa bu hastalığa yakalanır. İlgili hastalık şiddetli ateş, kusma ve ishal gibi durumlar ile kendini belli eder. Hastalığın bulaşma yolu ise oral ve fekaldir.
Rota Virüs Belirtileri Nelerdir?
Bu rahatsızlık ortalama olarak iki ila üç günlük kuluçka süresinin sonunda ateş ve kusma ile başlamaktadır. Bol sulu ishal, rota virüs belirtileri arasında konumlanır. Virüs dışkıda rahatsızlık başlamadan birkaç gün evvel ve hastalık geçtikten birkaç gün sonra görülür. Karın krampları sebebi ile bu hastalıktan etkilenen bebekler çok fazla huzursuz olurlar. İshal ve kusmaya bağlı biçimde hızla sıvı eksikliği meydana gelir. Sıvı eksikliği bulunan bebeklerde ise aşırı huysuzluk, gözlerde çökme, göz yaşı azalması, idrarın azalması, cildin pörsümesi, bitkinlik, bıngıldağın çökmesi, hızlı nefes alım verme gibi rota virüs belirtileri gözlemlenir. Hastalığın ciddiyetini belirleyen durum ise elbette sıvı kaybıdır. Rahatsızlık ortalama olarak üç ila dokuz gün arasında sürer.
Rota Virüs Tedavisi Nasıl Olur?
Rota virüs belirtileri hakkında bilgi edinmek isteyenler, bu hastalığın tedavisi yöntemlerini de öğrenmek isterler. Öncelikle bu rahatsızlığın belli bir ilacı bulunmaz. İshal durumunda antibiyotik vermek son derece gereksiz bir hareket olur. İshal kesicilerin kullanılması ise sakıncalıdır. Çünkü bu tür ilaçlar ishalin süresini uzatır. Hastalığın tedavi sürecinde temel amaç kusmayı durdurmak ve kaybedilen sıvıyı yeniden kazanmaktır. Hastalığı tedavi etmek amacı ile ateş düşürücü kullanılabilir. Sıvı kaybı hafif ise ve bebek alabiliyor ise tuzlu şekerli sıvılar sunulabilir. Muz, patates, yoğurtlu ve pirinçli çorbalar hastaya verilebilir. İnek sütü bu süreçte azaltılmalıdır. Yağlı yiyeceklerin tüketilmemesi gerekir. Ek besin almayan bebeklerin ise emzirilmeye devam etmeleri önemlidir.