Kişilerin merak ettiği hususlardan biri de reflü krizi belirtileri diyebiliriz. Çünkü toplumda en yaygın sağlık sorunlarından biri de şüphesiz ki, reflü olur. Bazı faktörlerden kaynaklanan reflü, hemen her yaş grubunu etkileyebilir. Reflü krizinin belirtilerinin ve nedenlerinin farkında olmak ve buna uygun hareket etmek de son derece mühimdir. Bu hastalık hakkında detayları paylaştık.
Reflü Krizi Belirtileri Nelerdir?
Öncelikle bilmelisiniz ki, reflü krizi belirtileri, taze sıkışmış meyve suyu, alkol, çikolata, yağlı besinler, baharatlı gıdalar tükettikten sonra görülür. Yeme sonrasında kişide bazı reflü krizi belirtileri ortaya çıkar. Mideden boğaza doğru yanma hissi bunlar arasında en yaygındır. Öte yandan mide içeriğinin ağza gelmesi durumu da sık olarak görülür. Elbette reflü krizi belirtileri bunlar ile sınırlı olmamaktadır. En yaygın gelişmelerden biri de yutma güçlüğü olur. Genel olarak reflü krizi belirtileri arasında şişlik, bulantı, kusmak, ağız kokusu, hıçkırık, geğirme, öksürük, boğaz ağrısı, seste kısılma, yutma zorluğu, yemeğin boğaza takılıyormuş hissiyatı, besinlerin yemek borusundan ağza geri dönmesi, mide ekşimesi, göğüste yanma hissi yer alır.
Reflü Krizi Neden Olur?
İnsanlar reflü krizi belirtileri kadar bu soruna neyin katkıda bulunduğunu da öğrenmek isterler. Birçok sebep dolayısı ile reflü krizi oluşabilir. Hamilelik, kafein, kızarmış gıdalar, asitli meyveler, baharatlı yiyecekler reflü krizini tetikler. Bir diğer neden ise yemek borusunun uzun bir zaman, fazla düzeyde mide asidik içeriği ile temasıdır. Mide asidinin yemek borusuyla uzun süre temas etmesi, yemek borusunun hasar almasına sebebiyet verir. Sonuç olarak yanma hissi ve ayrıca reflü krizi belirtileri oluşur. Normal olarak yemek borusunun alt bölümündeki kapak benzeri yapı bu aşamada önemlidir. İlgili yapı asidin yemek borusuna yeniden kaçmasını engelleyerek, midenin içinde kalmasına olanak tanır. Reflü durumunda ise bu kapak gevşer.