Muş'ta İç Suların Balıklandırılması projesi kapsamında, Muş Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün öncülüğünde kentteki göl ve baraj göletlerine tam 4 milyon sazan balığı yavrusu bırakıldı. Proje, yerel ekonomiyi desteklerken, aynı zamanda doğal popülasyonun korunmasına büyük katkı sağlıyor.
TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI BALIKÇILIKTA YENİ ADIMLAR ATIYOR
Tarım ve Orman Bakanlığı Su Ürünleri ve Balıkçılık Genel Müdürlüğü’nün her yıl hayata geçirdiği balıklandırma çalışmaları bu sene de hız kesmeden devam etti. Muş İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Gün, Elazığ Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü'nden getirtilen aynalı ve pullu sazan yavrularının Muş’un dört bir yanındaki gölet ve barajlara bırakıldığını açıkladı. Tabanlı Göleti, Hamurpet Gölü, Haçlı Gölü, Alparslan 1 ve Alparslan 2 Baraj Göletleri bu çalışmanın ana durakları oldu.
Gün, projeyle ilgili yaptığı açıklamada, "Bu sene 4 milyon sazan yavrusu ile balık popülasyonunun korunmasına yönelik önemli bir adım attık. Bu çalışma, aynı zamanda amatör balıkçılık açısından da bölgemize katkı sağlıyor. Geçtiğimiz yıl 3.5 milyon yavru bırakmıştık, bu sene rakamı daha da artırdık," dedi.
BALIKÇILIKTA EKONOMİYE KATKI SAĞLANIYOR
Muş'un ekonomisi de bu projeden olumlu etkileniyor. Yavru sazan balıkları sayesinde hem yerel balıkçılar hem de bölgedeki su kaynakları canlanıyor. Bu, hem sürdürülebilir balıkçılığı teşvik ediyor hem de yerel üreticilere kazanç kapısı sağlıyor.
İl Jandarma Komutanlığına bağlı HAYDİ ekipleri, kaçak avlanmanın önlenmesi adına balıklandırma çalışmalarına katılarak güvenliği sağlıyor. Jandarma ekipleri, özellikle yasak zamanlarda barajlar ve sulak alanlarda kaçak avlanmayı önlemek için 7/24 görev başında. Proje sayesinde doğaya zarar verilmeden, sürdürülebilir bir balıkçılık faaliyeti sürdürülmesi amaçlanıyor.
ÇEVREYİ KORUMA VE SÜRDÜRÜLEBİLİR BALIKÇILIK
Bölgedeki göl ve baraj göletlerine bırakılan sazan yavruları, sadece amatör balıkçılar için değil, ekosistemin dengesinin korunması için de büyük önem taşıyor. Doğal denge korunurken, bölgedeki su kaynakları zenginleşiyor ve sürdürülebilir balıkçılık teşvik ediliyor.
Balıklandırma çalışmaları hem çevrenin korunmasını sağlıyor hem de bölgedeki insanların geçim kaynaklarını artırıyor. Bu projelerin düzenli olarak hayata geçirilmesi, su ürünleri sektöründe önemli bir yer edinmeye başladı.