Miyom Belirtileri
Pek çok insan miyom belirtileri hakkında bilgi edinmek ister. Miyom, hastanın rahminde, daha spesifik olarak rahmin miyometriyum adı verilen kas yapısında ortaya çıkabilen nispeten yaygın iyi huylu bir tümör olarak kabul edilir. Rahim miyomu olarak da adlandırılan miyom, kadın sağlığını etkileyen ve çoğunlukla doğurganlık döneminde ortaya çıkan bir durumdur. Miyom hastalığının belirtileri oldukça fazladır. Bunların farkında olmak önem arz eder.
Miyom Nedir?
Miyom belirtileri öncesinde bu hastalığın ne olduğundan bahsedelim. Miyom, hastanın rahminde, daha spesifik olarak rahmin miyometriyum adı verilen kas yapısında ortaya çıkabilen nispeten yaygın iyi huylu bir tümör olarak kabul edilir. Rahim miyomları, genellikle bir kadının doğurganlık yıllarında ortaya çıkan iyi huylu yani kanserli olmayan nodüllerdir. Fibroidler, ağırlıklı olarak kas liflerinden oluşan ve rahmin herhangi bir bölgesinde ortaya çıkan, boyutları değişebilen büyümelerdir. Rahim miyomları tek bir spesifik nedenden dolayı ortaya çıkmaz. Miyomların ortaya çıkmasının progesteron ve östrojen gibi kadın hormonlarına maruz kalmayla ilişkili olduğuna inanılmaktadır. Östrojen ve progesteron yumurtalıkların ürettiği hormonlardır. Her adet döngüsü sırasında rahim zarının yenilenmesine neden olurlar ve miyomların büyümesini teşvik edebilirler.
Miyom Belirtileri Nelerdir?
Rahim miyom belirtileri, miyomların sayısına, yerleşim yerlerine ve boyutlarına göre değişiklik gösterir. Örneğin endometriuma yakın miyomlar adet düzensizliğine, yoğun akıntılara, pelvik ağrıya ve hamile kalmada zorluğa neden olabilir. Diğer miyom belirtileriarasında hamile kalmakta zorluk, kabızlık, sık olarak idrara çıkma, yoğun kramp, pelvik ağrı, yoğun regl akışı, düzensiz regl, karnın hacminde artış yer alır. Bazı durumlarda, tıbbi değerlendirmeye göre, özellikle hastada sorundan kaynaklanan ağrı veya düzensiz adet döngüsü gibi komplikasyonlar varsa, miyomların ameliyatla alınması gerekir. Bununla birlikte, eğer bir kadın hamile kalmak isterse, miyomların alınmasına yönelik ameliyat gelecekte komplikasyonlara neden olabilir. Bu nedenle tedavi seçeneklerini doktorunuzla görüşmeniz çok önemlidir.