Mahiyet ne demek cevabı merak edilen sorulardandır. Yine dilimize Arapçadan geçen sözcüklerden biridir. Çeşitli anlamlar için kullanılsa da asıl anlamı öz, özlük gibi ifadelerdir. Bir şeyin vasfından bahsedilirken ya da özü anlatılırken “mahiyetinde” kelimesi kullanılır. Örneğin; “Bu önemli olayın mahiyetinde yatan gerçek.” cümlesinde “mahiyet”, “Bu önemli olayın özünde yatan gerçek.” anlamında kullanılmıştır.
Mahiyet Ne Demek TDK
Mahiyet kelimesi, işin gerçeği anlamında kullanılır. Mahiyet ne demek TDK anlamına göre “vasıf, özlük vb.” gibi anlamlar için kullanılan kelimedir. Arapça kökenli bir kelime “gerçeği” anlamında da kullanılır. Örneğin; “Bu işin mahiyeti nedir?” diye sorulduğunda “Bu işin gerçeği nedir?” ya da “Bu işin özü nedir?” anlamları çıkarılır. Neticede her iki ifadede de asıl olandan bahsedilir. Mahiyet ne demek TDK anlamı güvenilir ve doğru bulunduğundan merak edilmektedir. TDK’nın güvenilir olduğu kabul görülmüş ve bu kurumun kelime anlamları konusundaki her açıklaması doğru kabul edilmiştir. Bundan dolayı Türkçede yer edinen her kelimenin anlamı önce TDK’na göre bakılmaktadır. Mahiyet kelimesi de yine Türk Dil Kurumu’nca bu şekilde ifade edilmektedir.
Mahiyeti Ne Demek?
Osmanlıca sanılan bu kelime aslında Arapçadır. Toplumsal olarak Osmanlıcanın konuşma dili olduğu yanılgısı ve burada yer alan kelimelerin de Osmanlıca olduğu düşüncesi mevcuttur. Ancak Osmanlıca konuşma değil yazım dilidir. Mahiyeti kelimesi de yine Osmanlıca sanılan bir kelimedir. Mahiyeti ne demek diye merak edenler “mahiyet” kelimesinden meydana geldiğini bilmelidirler. Bu kelime, esası, asıl olanı anlamlarında kullanılır. İşin asıl olanı, işin özü, işin gerçeği gibi ifadelerin farklı bir kelimeyle anlatılmasıdır ve “mahiyet” kelimesi ile aynı anlamı taşır. Aynı kelimenin ek almış halidir ve mahiyeti ne demek sorusu aslında mahiyet kelimesinin cevabını vermektedir. Nitekim bu kelime ne Osmanlıca ne de eski Türkçe değildir.