Karaciğer Yağlanması Belirtileri
Karaciğer yağlanması belirtileri pek çok insan tarafından merak ediliyor. Bilindiği gibi karaciğer organı, karnın sağ üst alanında konumlanır. Kırmızı-kahve tonlarında bir organdır. Saf üretimiyle yağ yapıdaki bileşenlerin sindirim kanalında çok daha minik maddelere ayrışmasını sağlar. Bununla beraber organ, toksik bileşenlerin dönüşümü, zararlı bileşenlerin vücuttan atılması, protein sentezi gibi pek çok görevde etkin rol oynar.
Karaciğer Yağlanması Belirtileri Nelerdir?
Karaciğer yağlanması birçok insanda ortaya çıkar. Karaciğer yağlanması belirtileri ise çeşitli şekillerde kendini gösterir. Aslında bu hastalık sessizce ilerler. Hastalığın erken aşamalarında kişinin ya hiç şikayeti bulunmaz ya da belirtiler minimum düzeyde olur. Halsizlik ve karaciğer bölgesinde rahatsızlık hissi oluşması, yağlanmanın erken evrede olduğunu işaret eder. Yağlanma miktarı artış gösterdikçe hastalık da ilerler. Karaciğer yağlanması belirtileriarasında geçmeyen kaşıntı, cilt üzerinde damarların oluşması, sarılık, kilo kaybı ve giderek artan halsizlik ön plana çıkar. Diğer karaciğer yağlanması belirtileri ise ciltteki kaşıntının artış göstermesi, uyku sorunu, kanamaya yatkınlık, iştah azalması, cildin kolay şekilde morarması bulunur. Ayrıca karaciğer bölgesinde yoğun ağrı hissi de oluşabilir.
Karaciğer Yağlanmasının Nedenleri Nelerdir?
Karaciğer yağlanması belirtileri hakkında bilgi verdik. Peki, karaciğer yağlanması neden olur. Bu hastalığın gelişimine çok sayıda faktör etki edebilir. Bunlar arasında öne çıkanlar; genetik yatkınlık, sindirim sorunları, fiziksel aktivite azlığı, trigliserit yüksekliği, işlenmiş gıdaların aşırı tüketimi, şeker hastalığı, aşırı şeker tüketimi, obezite, aşırı alkol alımı bulunur. Karaciğer yağlanması bu hallere ek olarak yüksek düzeyde kilo kaybı ve bazı ilaçların kullanımı nedeni ile de meydana gelebilmektedir. Bu hastalığın tedavisi vardır. Tedavi ise altta yatan sebebe bağlı olarak çeşitli şekillerde uygulanabilir. Örneğin, yağlanma alkol alımı nedeniyle oluşuyor ise alkol tüketimi kesilir. Diğer durumlarda ise yaşam tarzı değişiklikleri ve bazı ilaçların kullanımı ile bu problem yok edilebilmektedir.