Kalp damar tıkanıklığı belirtileri sıklıkla araştırılır. Bu hastalık, bir kan damarının genel olarak pıhtı veyahut damar sertliği nedeni ile tıkanması durumudur. Tıkanıklığa yol açan pıhtı, sık olarak damarlardaki plaklar nedeni ile daralmış alanlarda gelişme gösterir. Ancak damar tıkanıklığı yalnızca pıhtı tarafından oluşturulmuş bir tıkanıklık halini tanımlamak amacıyla kullanılmaz. Bu rahatsızlığa farklı sebepler de yol açmış olabilir.
Kalp Damar Tıkanıklığı Belirtileri Nelerdir?
Kalp damar tıkanıklığı belirtileri çeşitli şekillerde kendini gösterir. Belirtiler tıkanıklığın gelişmiş olduğu damara göre şekillenmektedir. Kalp damar tıkanıklıkların tıkanıklık meydana gelirse bazı semptomlar görülür. Bunlar arasında en yaygın olanları kalp krizi, nefes darlığı ve göğüs ağrısı şeklindedir. Damar tam anlamı ile tıkandığı zaman kalp kaslarının beslenmesi güçleşir. Bu da doku ölümünü beraberinde getirir. Acil tedavi gerektiren bir durumdur. Beyin damarı ve şah damarı tıkandığında da bazı belirtiler ortaya çıkar. Kalp damar tıkanıklığı belirtileri ise bu gelişmede şu şekildedir; hafıza sorunların, yutma zorluğu, şiddetli bağ ağrısı, baş dönmesi, konuşma zorluğu. Bunlara ek olarak; denge bozukluğu, yürüme güçlüğü, vücudun herhangi bir alanda karıncalanma, bulak görme ve ani görme kaybı da söz konusu olabilir.
Kalp Damar Tıkanıklığı Neden Olur?
Kalp damar tıkanıklığı belirtileri hakkında bilgi edinmek isteyenler, bu hastalığın neden olduğunu da öğrenmek ister. Kalp damar tıkanıklığına yol açan çeşitli sebepler ve faktörler bulunmaktadır. Damarlarda tıkanıklığın meydana gelmesinde etkili olan en önemli faktör, damarların iç yüzeyinde pürüzsüzlük ve esneklik kaybıdır. Bu gelişme damar sertliği olarak da lanse edilir. Kalp damar hastalıklarına katkıda bulunan pek çok sebep arasında öne çıkanlar; ileri yaş, ailede damar sertliği öyküsü, trans yağlar açısından yoğun ve sağlıksız bir şekilde beslenmek, hareketsiz bir hayat tarzını benimsemek, diyabet hastası olmak, kolesterol hastası olmak, hipertansiyon problemi yaşamak, sigara kullanmak ve aşırı kilolu olmak şeklindedir. Tüm bunlar kalp damar tıkanıklığına katkıda bulunur.