Birçok insan hormon bozukluğu belirtileri hakkında bilgi edinmek ister. Bu tür rahatsızlıklar, üreme, büyüme, metabolizma ve kan basıncı gibi vücut için mühim olan hormonların çok veya az şekilde salgılanması sonucunda ortaya çıkar. Endokrin sistem son derece karışık bir salgı bezi grubu olmaktadır. Bazı hastalıklar da bu salgı bezlerini ciddi anlamda etkilemektedir. Detayları açıkladık.
Hormon Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?
İnsanlar hormon bozukluğu belirtileri hakkında bilgi edinmek isterler. Hormonlar vücudun kimyasal habercileri olarak lanse edilir. Endokrin bezde üretilen bu kimyasallar kan dolaşımıyla eriştiği organ ve dokulara ne yapmaları gerektiğini söyler. Üreme ve metabolizma da dahil olmak üzere pek çok hayati organ, hormonların etkisi altındadır. Hormonların az ya da çok çalışması sonucunda da hormon bozukluğu belirtileri görülür. Bu tür belirtiler kişiden kişiye farklılık gösterir. Hormonlar bireyin gene vücut sağlığının ayrılmaz bir parçasıdır. Hormonlardaki bozukluk, farklı hormon bozukluğu belirtileri ile kendini belli eder. Bunlar arasında ise terleme, depresyon, cinsel istekte düşüş, saçlarda zayıflama, sık şekilde idrar yapma, kilo kaybı, ishal, kabızlık ön plana çıkar.
Hormon Bozukluğu Nedenleri Neler?
Vatandaşlar hormon bozukluğu belirtileri kadar bu tür bir sağlık sorununa neyin ya da nelerin de yol açtığını öğrenmek isterler. Hormonlar endokrin sistemi bezler tarafından üretilmektedir. Kan dolaşımından organ ve dokulara erişim sağlarlar. Organlara ne yapmaları gerektiğini söyleyen mesajlar iletirler. Hormonların pek çok farklı vücut sürecini düzenlemek adına hayati önem taşıdıkları bilinir. Öte yandan hormonal dengesizlik çeşitli nedenlerden kaynaklanır. Hangi bez ve hormonun etkilendiğine göre altta yatan sebep de farklılık gösterir. Temel endokrin bezlerin hastalanmasının en önemli nedenleri arasında travma, kanser hastalığı tedavisi, bazı ilaçlar, stres, yeme bozukluğu, tümör, hormon tedavisi, tiroidi, cushing sendromu, hipogonadizm, hipotiroidizm ve şeker hastalığı yer alır.