Haset ne demek sorusu farklı insani ve negatif duygular olduğu için anlamı karıştırıldığından dolayı sorulabilmektedir. Haset, başkasını çekememe ve “neden bende de yok” yerine “neden onda var” sorusunu içten içe soran kişidir. Başkasının ondan iyi olması onu rahatsız eder ve bu duruma haset etmek denir. İslam dininde haset etmek günah kabul edilmiştir.
Hasetin Zararları Nelerdir?
Fesat ile sıklıkla karıştırılan haset, aslında başkalarının mutlu olmasından rahatsız olan ve hem kendi huzurunu hem de başkalarının huzurunu kaçırmaya verilen addır. Haset eden kişinin kalbi rahat etmez. Bundan dolayı içsel huzuru bulamaz. Hasetin zararları nelerdir sorusunun birden fazla yanıtı vardır. Haset eden kişi, manevi mutluluğu yakalayamadığı için kalbinde hep bir boşluk oluşur. Haset eden kişi, kimsenin iyi ve mutlu olmasını çekemez. Ayrıca birine imrenen kişiyi de kıskançlıkla suçlar. İmrenmek kıskançlık değildir. Aksine iyi bir şeye imrenen kişi o iyi şey gibi olmaya ya da onu yapmaya çalışacaktır. Ancak haset insanlar, kendi iç kıskançlıkları yüzünden herkesin de öyle olduğunu düşünür. Hasetin zararları nelerdir diye merak edenler, hadisi şeriflerden de konuyla ilgili bilgi alabilirler.
Kıskançlık ve Haset Arasındaki Fark
Haset etmek, genellikle kişinin gördüğü şeye sahip olmak istemesi ya da başka bir kişinin elindekini arzu etmesidir. Kendisinde olmayan ve başkasında olan bir şeyi, içten içe arzu etmesi ve bunu dile getirmemesi, getirse de kötü ve olumsuz yorumlar yapmasıdır. Kıskançlık ise hasete göre daha ağırdır. Burada nefret vardır. Hem kişinin elindekine sahip olmak arzusu hem de onun elindekini almak ya da o0nun başka bir şeye sahip olmamasını sağlamaya çalışmaktır. Kıskançlık ve haset arasındaki fark aslında oldukça belirgindir. Kıskanç kişi, içten içe karşı tarafı düşman gözüyle görür ve onun iyi biri olması bile o kişiyi rahatsız edebilir. Kıskançlık ve haset arasındaki fark farklı maddelerle çoğaltılabilir.