weather
8°
Instagram
Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Kocaeli
HAFİF YAĞMUR
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar Yaşam Göz Kaşıntısı Neden Olur?

Göz Kaşıntısı Neden Olur?

Göz Kaşıntısı Neden Olur?
Okunma Süresi: 2 dk

Göz Kaşıntısı Neden Olur?

Göz kaşıntısı, gözlerde rahatsızlık ve kaşınma hissidir ve birçok farklı faktör tarafından tetiklenebilir. Alerjik reaksiyonlar, göz kuruluğu, blefarit (göz kapaklarının iltihaplanması), konjonktivit (pembe göz olarak da bilinen), mevsimsel alerjiler veya uzun süreli ekran kullanımı yaygın nedenler arasındadır. Ayrıca, göze yabancı cisim kaçması veya kontakt lensler de göz kaşıntısına sebep olabilir.

Göz Kaşıntısı İçin Ne Yapmalı?

Göz kaşıntısını hafifletmek için bazı basit adımlar izlenebilir. İlk olarak, gözleri ovalamaktan kaçının çünkü bu, tahrişi artırabilir ve enfeksiyon riskini yükseltebilir. Eğer kaşıntının nedeni alerji ise, alerjenlerden uzak durmak ve antihistaminik içeren göz damlaları kullanmak faydalı olabilir. Göz kuruluğuna bağlı kaşıntılar için yapay gözyaşı damlaları işe yarayabilir.

Göz Kaşıntısı Tehlikeli Mi?

Göz kaşıntısı genellikle ciddi bir sağlık sorununun belirtisi değildir. Ancak, şiddetli veya uzun süreli göz kaşıntısı, daha ciddi bir durumun göstergesi olabilir ve tıbbi değerlendirme gerektirebilir. Özellikle göz kaşıntısı, gözde kızarıklık, akıntı veya görme kaybı ile birlikteyse, bir göz doktoruna danışmak önemlidir.

Göz Kaşıntısı İçin Evde Ne Yapılabilir?

Göz kaşıntısını evde hafifletmek için soğuk kompresler etkili olabilir. Soğuk bir bez veya pamuklu ped, göz kapakları üzerine nazikçe yerleştirilerek, kaşıntıyı ve şişmeyi azaltmaya yardımcı olabilir. Ayrıca, hava filtreleri kullanmak ve evi alerjenlerden arındırmak kaşıntıyı azaltabilir. Yine de, göz kaşıntısı devam ederse veya kötüleşirse, bir sağlık profesyonelinin önerisi olmadan herhangi bir ilaç kullanmaktan kaçının.

Kaşıntının Alerjik Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Alerjik göz kaşıntısı genellikle her iki gözde de görülür ve genellikle burun akıntısı, hapşırma gibi diğer alerjik belirtilerle birlikte ortaya çıkar. Mevsimsel alerjilerin yaygın olduğu zamanlarda veya hayvan tüyü, polen, toz gibi bilinen alerjenlerle temas edildikten sonra kaşıntı başlıyorsa, bu alerjik bir reaksiyonun göstergesi olabilir. Bu durumda, bir alerji testi yaparak alerjinin nedenini ve alerjik reaksiyonu tetikleyen maddeleri tespit etmek mümkün olabilir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Göz Kayması Neden Olur?

Göz Kayması Neden Olur?