Birçok kişi gluten alerjisi belirtileri hakkında araştırmalar gerçekleştirir. Toplumda her geçen gün artış gösteren gluten alerjisi vakaları, birçok insanın yaşam kalitesini düşürür ve çeşitli sağlık sorunlarını beraberinde getirir. Gluten alerjisi olan kişilerin bazı gıdaları tüketmemeleri oldukça önemlidir. Bu konuyla ilgili bilinmesi gerekenleri ele aldık. İşte gluten alerjisiyle alakalı bilinmesi gerekenler.
Gluten Alerjisi Belirtileri Nelerdir?
Bireyin gluten tüketmesi sonucunda meydana gelen en yaygın belirti şüphesiz ki, ishaldir. İshalle beraber midenin şişmesi, mide bulantısı, gaz sorunu, anemi, karın ağrısı, bilinç bulanıklığı, endişe ve yorgunluk ortaya çıkar. Bu yüzden de kişilerin gluten alerjisi belirtileri hakkında bilgi sahibi olmaları, çeşitli sağlık problemlerinin önlenmesi bakımından son derece önem arz eden bir konu olarak lanse edilir. Bununla beraber gluten alerjisi belirtileri oldukça fazladır. Bunlar arasında deri döküntüsü, endişe hali ve depresyon, eklem ağrısı, baş ağrısı, bilinç bulanıklığı, odaklanma sorunu, kabızlık, anemi, yorgunluk, halsizlik, iştah kaybı, karın ağrısı, mide şişkinliği ve gaz sorunu, mide bulantısı ve ishal gibi durumlar ile gluten alerjisi kendini gösterir.
Gluten Alerjisi Olanlar Hangi Besinleri Tüketmemelidir?
Kişiler gluten alerjisi belirtileri kadar bu problemde nelerin tüketilmemesi gerektiğini de öğrenmek ister. İsminden de anlaşılacağı gibi bu tür bir hastalıkta gluten içeren ürünlerin tüketilmemesi lazımdır. Özellikle de glutensiz ürünlerin tercih edilmesi önem arz eder. Gluten alerjisi olan kişilerin tüketmemeleri gereken besinlerin başında patates cipsi, meyan kökü, kurabiye, kek, hamur işleri, makarna, pizza, işlenmiş ve marine edilmiş et, unlu mamuller, arpa, çavdar ve buğday ürünleri yer alır. Gluten diyeti yapanlar bazı besinlere yönelebilirler. Bunlar ise ağırlıklı olarak pirinç, karabuğday, kinoa, mısır nişastası, mısır, patates unu, darı, bezelye unu, Hindistan cevizi unu, badem unu şeklindedir. Bu sayede kişinin sağlıklı olabilmesi mümkün hale gelir.