Gaz Sıkışması Belirtileri
Gaz sıkışması belirtileri pek çok insan tarafından araştırılır. Sağlıklı bir insan gün içinde ortalama on ila yirmi defa gaz çıkarır. Bu oran bebeklerde daha yüksektir. Aslında bu durum sağlıklı sindirimin doğal bir sonucudur. Fakat farklı sebeplerden ötürü bağırsaklarda biriken gazın atılamaması hali ise gaz sıkışmasına sebebiyet verir. Peki, gaz sıkışması hangi belirtileri gösterir ve neden olur? İşte detaylar…
Gaz Sıkışması Belirtileri Nelerdir?
Esasen gaz sıkışması belirtileri hemen hemen tüm insanlarda aynıdır. Bunlar arasında karnın fiziksel açıdan normalden büyük görünmesi, dolgunluk ve basınç hissi, karında oluşan şişkinlik, karın bölgesinde kramp ve ağrı yaşanması, en yaygın gaz sıkışması belirtileri arasında konumlanır. Ayrıca, geğirme de bir tür gaz sıkışması belirtisi olarak dikkat çeker. Geğirme refleksi yemek sırasında ya da yemek sonrasında, beslenirken hava da yutulduğunda son derece normal kabul edilir. İnsanlar günlük yaşamda sık olarak gaz çıkararak, bağırsak ve midede meydana gelen gazı dışarı atarlar. Bu gelime sağlıklı bir sindirimi işaret eder. Diğer taraftan yeni doğan bebeklerde ise gaz sıkışması belirtileri genelde ağlama şeklinde ortaya çıkar.
Gaz Sıkışması Nedenleri Nelerdir?
Gaz sıkışması belirtileri hakkında bilgi edinmek isteyenler, gaz sıkışmasının nedenlerini öğrenmek isterler. Gaz sancısına katkıda bulunan birçok farklı neden vardır. Asitli ve şekerli içeceklerin aşırı düzeyde tüketimi, alkol ve sigara gibi alışkanlıklar, süt ve süt ürünlerinin gereğinden fazla tüketilmesi gibi durumlar, gaz sıkışmasına yol açabilir. Gaz sıkışmasına sebebiyet veren durumlar bunlarla sınırlı olmamaktadır. Gereğinden çok yağlı ve baharatlı ürünleri tüketmek, kış döneminde ayakları üşütmek, sindirim sisteminin herhangi bir basamağında oluşan sağlık problemleri de gaz sıkışması yapabilir. Diğer taraftan besinlerin büyük lokmalar şeklinde ve yeteri kadar çiğnenmeden yutulması da gaz sıkışması yapar. Gaz sıkışması nedenlerinden bir diğeri de lifli gıdalardan yoksun beslenmektir.