Firuze ne demek diye soranlara öncelikle bunun bir doğal taş olduğunu bildirmek gereklidir. Çeşitli renklere dönüşüm sağlayabilen, mavi ve yeşil tonları arasında renk çeşitleri bulunan, takı yapımında kullanılan bir doğal taştır. Alüminyum ve fosfatın bakır versiyonundan meydana gelmektedir. Sezen Aksu’nun “Firuze” isimli şarkısıyla da ün kazanmış bir kadın adıdır.
Firuze İsminin Kökeni
Firuze doğal taş olmasının yanı sıra kadın ismi olarak kullanılır. Firuze isminin kökeni Farsça olup, Türkçede yer edinmiş bir isimdir. Manası hakkında pek bilgi sahibi olan yoktur. Ayrıca nadir kullanılan isimlerdendir. Dilimize ne zaman ve nasıl geçtiği belli olmamakla birlikte bu isim dışında farklı pek çok isim Farsçadan dilimize geçmiştir. Firuze isminin kökeni Farsça olmasına karşılık doğal taşa da verilmiş bir isimdir. Ancak doğal taştan isme mi evrilmiş yoksa isimden doğal taşa mı evrilmiş bilinmemektedir. Dilimize Arapça ve Farsçadan geçen pek çok kelime olduğundan, bu kelimelerin Türkçe sanılması normaldir. Uzun yıllar önce gerçekleşen kültürel alışverişler, dillerin birbirinden etkilenmelerine neden olmuştur.
Firuze Taşı
Turkuaz ya da Türk taşı olarak da bilinen bir doğal taş olan Firuze, Avrupalı tüccarlarca ülkemizden temin edilmekteydi. Bu taş doğal taşlar arasında kıymetli denilebilecek seviyede bir taştır. Nitekim hem gökyüzü hem de yer yüzünün renklerini bünyesinde barındırır. Bundan dolayı “denge sağlayıcı” olarak görülmektedir. Barış taşı olarak sembolize edilen Firuze taşı, opak bir taştır. En kıymetli olanları üzerinde damar bulundurmayanlardır. Ayrıca pahalıdır. Suyu emebilir. Bunun sebebi ise gözenekli bir yapısı bulunmasındandır. Firuze taşı, en yüksek kalitede “Ebuishaki” olarak adlandırılır. En düşük değerdeki firuze taşı ise “Sefidi zerdbam” olarak bilinmektedir. Meksika, İsrail, Tibet ve Şili’de bulmak mümkündür. Ayrıca çakralardan biri olan 3. Göz Çakrasını da olumlu yönde etkilemektedir.