Kadınlar erken menopoz belirtileri hakkında bilgi almak isterler. Bilindiği gibi menopoz, bir kadının yaşamında adet döngüsünün sona ermiş olduğu bir dönem olarak öne çıkar. Menopoz, regl görmeden on iki ay geçtikten sonra teşhis edilmektedir. Doğal bir biyolojik süreçtir. Kırklı ya da ellili yaşlarda ortaya çıkar. Genel olarak üç ila sekiz sene süren menopoz öncesi dönem olarak isimlendirilen bir sürecin sonunda meydana gelir.
Erken Menopoz Nedir?
İlk olarak erken menopoz belirtileri öncesinde bu sürecin ne olduğundan söz edelim. Bir kadının yaşamında regl döngüsünün bittiği dönemdir. Adet görmeden on iki ay geçtikten sonra teşhisi konur. Tamamen doğal bir süreç olarak karşımıza çıkar. Genelde 40-50 yaş grubunda görülür. Olgunlaşarak yumurta hücresini serbest bırakan yumurtalık folikülünün işlevini yitirmesi ve buna bağlı biçimde östrojen düzeyinin düşmesi durumunda ortaya çıkar. Menopoza geçiş kademeli olarak gerçekleşir ve genelde regl döngüsündeki değişiklikle başlamaktadır. Öte yandan çeşitli sağlık problemleri ve ilaç kullanımı nedeni ile yalancı menopoz da ortaya çıkabilir. Bu durum ise regl döngüsünün bir süre durması ile kendini göstermektedir. Bazı belirtiler bu süreçte de yaşanır.
Erken Menopoz Belirtileri Nelerdir?
Pek çok kadın erken menopoz belirtileri hakkında bilgi edinmek ister. Doğal bir biyolojik süreç olan menopozda bazı öne çıkan belirtiler vardır. Bunlar arasında sık idrara çıkmak, cildin kuruması, baş ağrısı, unutkanlık, çarpıntı, saçların dökülmesi, yorgunluk, duygu durum değişimi, kilo alma, uykuya dalmada zorluk, vajinal kuruluk, gece terlemesi yer alır. Diğer yandan erken menopoz belirtileri arasında sıcak basması ve adet düzeninin değişmesi de bulunur. Daha uzun ya da daha kısa regl döngüleri, regl dönemleri arasında lekelenme ya da vajinal kanama değişiklikleri de premenopoz olarak isimlendirilir. Bu süreçte erken menopoz belirtileri arasında hafıza problemleri, libido düşmesi, ruh hali değişimi, kaygı, uyku sorunları, cinsel ilişki esnasında ağrı, gece terlemesi ve ateş basması yaygındır.