Diyabet belirtileri en fazla araştırılan konular arasındadır. Birçok insanı etkileyen bir hastalık olarak dikkat çeken diyabet, her yaştan insanda görülebilir. Dünya çapında en yaygın hastalıklardan biridir. Kişinin yaşam kalitesini düşürür ve diğer birçok sağlık sorununa da davetiye çıkarır. Peki, diyabet hastalığının belirtileri neler? Bu hastalık neden meydana gelir? Diyabetle alakalı bilinmesi gerekenleri ele aldık.
Diyabet Belirtileri Nedir?
Şeker hastalığı şeklinde de bilinen diyabet problemi, her yaştan bireyde görülebilir. Kandaki glukoz düzeyinin normalin üstüne çıkması anlamına gelir. Farklı türlerde diyabet hastalıkları vardır. Dünya genelinde her on bir kişiden birinde görülür. Diyabet belirtileri sıklıkla merak edilir. Bu hastalık kendini üç ana belirti ile göstermektedir. Bunlar aşırı yemek tüketme ve doymamak, sık şekilde idrara çıkmak, ağızda kuruluk hissiyatı şeklindedir. Buna bağlı biçimde aşırı su içme isteği de oluşabilir. Diğer diyabet belirtileri arasında şunlardan söz edilebilir; ağızda asetona benzer bir kokunun oluşması, ciltte kuruluk ve kaşıntının meydana gelmesi, yaraların normale göre çok daha geç şekilde iyileşmesi, ayaklarda karıncalanma ve uyuşma gibi rahatsızlık hissiyatı, bulanık görme hali, istemsiz ve hızlı kilo verme, halsizlik ve yorgunluk hissiyatı.
Diyabet Nedenleri Nedir?
Diyabet belirtileri hakkında araştırma yapan kişiler, bu sağlık sorununun nedenleriyle ilgili bilgi de almak isteyebilirler. Öyleyse, diyabet hastalığına yol açan durumlar hangileri? Diyabetin ortaya çıkma sebebi çevresel faktörler ve genetiktir. Bu iki faktörün aynı anda etki göstermesi sonucunda diyabet hastalığı oluşmaktadır. Tip 1 ve tip 2 şeklinde kendini gösteren hastalık, türüne göre farklı sebeplerden kaynaklanabilir. Tip 1 diyabette ağırlıklı olarak genetik durumlar rol oynar. Diğer yandan kan şekerinin düzenlenmesinde görevli olan insülin hormonunun üretimini gerçekleştiren pankreasın düzgün çalışmaması da bu hastalığın nedenleri arasındadır. Tip 2 diyabet nedenleri ise gebelik, stres, hareketsiz yaşam biçimi, ilerlemiş yaş, ailede diyabet hastalığının varlığı ve obezite şeklindedir.