Kocaeli
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar Yaşam Denizlerde av yasağı 15 Nisan'da başlıyor: İşte yasaklı türler ve tarihler

Denizlerde av yasağı 15 Nisan'da başlıyor: İşte yasaklı türler ve tarihler

Denizlerde su ürünlerinin üreme ve büyüme dönemini korumak amacıyla 15 Nisan'da av yasağı başlıyor. Peki, hangi türler yasak kapsamında ve yasak ne zaman sona erecek? İşte detaylar...

3 Dakika
Okunma Süresi

Denizlerde balık popülasyonlarının korunması ve sürdürülebilirliğin sağlanması amacıyla her yıl uygulanan genel av yasağı dönemi yaklaşıyor. 15 Nisan 2025 tarihinde başlayacak olan yasak, su ürünlerinin kritik üreme ve büyüme evrelerini kapsayacak şekilde 31 Ağustos 2025 tarihine kadar devam edecek. Bu süreçte özellikle endüstriyel ölçekteki gırgır ve trol ağları ile avcılık faaliyetlerine ara verilecek, deniz ekosisteminin kendini yenilemesi için önemli bir fırsat tanınacak.

Karadeniz'de Genel Av Yasakları

Karadeniz'de balıkçılık faaliyetleri için belirlenen kısıtlamalar, 15 Nisan ile 31 Ağustos tarihleri arasında geçerli olacak. Bu dönemde gırgır ve trol gibi yüksek hacimli avlanma yöntemleri tamamen durdurulacak. Ayrıca, tüm karasularımızda algarna ile yapılan deniz salyangozu avcılığı da aynı tarihler arasında yasaklanıyor. Ancak, deniz salyangozu avcılığının sadece dalma yöntemiyle yapılmasına izin verilecek olması, bu türün belirli koşullarda avlanabileceğini gösteriyor.

Türlere Özel Avlanma Kısıtlamaları

Genel yasağın yanı sıra bazı balık türleri için daha spesifik kısıtlamalar da mevcut. Ekonomik değeri yüksek olan palamut ve torik balıklarının her türlü avcılığı 1 Nisan'dan başlayarak 31 Ağustos'a kadar yasaklanmış durumda. Benzer şekilde, Karadeniz'in önemli türlerinden kalkan balığının avcılığı ise 15 Nisan ile 15 Haziran tarihleri arasında tüm yöntemlerle durdurulacak. Bununla birlikte, 15 Ağustos ile 31 Ağustos arasında çapari kullanımıyla palamut avı serbest bırakılacak.

Düzce Bölgesindeki Özel Koruma Alanları

Düzce il sınırları içerisinde yer alan bazı bölgeler, biyoçeşitliliğin korunması amacıyla özel statüye alındı. Akçakoca ilçesine bağlı Melenağzı Köyü'nde, Büyük Melen Çayı'nın denize döküldüğü nokta merkez alınarak 500 metrelik bir yarıçap içinde kalan alan, hem deniz hem de akarsu yönünde avcılığa tamamen kapatıldı. Bu hassas bölge, balıkların göç ve üreme davranışları için kritik bir öneme sahip olduğundan koruma altına alınmıştır.

Doğalgaz Platformu Çevresindeki Yasak Bölge

Akçakoca açıklarında bulunan doğalgaz üretim platformu ve bu platforma ait deniz altı iletim hatlarının güvenliği ile çevresel etkilerin en aza indirilmesi amacıyla belirli bir alan daha avcılığa yasaklandı. İlgili kurumlar tarafından koordinatları belirlenen bu saha içerisinde her türlü su ürünleri avcılığı yapılmasına izin verilmeyecek. Bu uygulama, hem deniz altı yapılarının korunmasını hem de bölgedeki deniz canlılarının rahatsız edilmemesini hedefliyor.

Yasağın Amacı ve Sezon Değerlendirmesi

Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun, geride kalan av sezonunun özellikle hamsi başta olmak üzere pek çok tür açısından oldukça verimli geçtiğini belirtti. Uzun, uygulanacak av yasağının denizlerdeki biyolojik çeşitliliğin ve balık stoklarının korunması, türlerin üreme ve gelişim süreçlerinin sağlıklı bir şekilde tamamlanabilmesi için hayati bir rol üstlendiğini vurguladı. Sürdürülebilir balıkçılık için bu tür düzenlemelerin gerekliliğinin altını çizdi.

Küçük Ölçekli Balıkçılık ve Tüketiciye Etkisi

Genel av yasağı endüstriyel balıkçılığı kapsarken, küçük ölçekli kıyı balıkçılarının faaliyetleri belirli kurallar çerçevesinde devam edebilecek. Av yasağı süresince bu balıkçıların yasal yöntemlerle yakalayacakları balıklar, tezgahlarda yerini alarak halkın taze balık ihtiyacını karşılamaya yardımcı olacak. Bu durum, hem küçük balıkçının gelirini destekleyecek hem de tüketicinin sofrasına taze deniz ürünü ulaştırmaya devam edilmesini sağlayacak önemli bir denge unsurudur.

Kaynak: HABER MERKEZİ
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *