Demir eksikliği belirtileri sayesinde vücudun demir mineralini yeterince alamadığı ya da kullanamadığı anlaşılır. Demir oldukça önemli bir mineraldir ve hemoglobin üretimi açısından gereklidir. Doğal olarak vücudun oksijen taşıma kapasitesine de etki eder. Demir eksikliği, insanların yaşam kalitesini negatif yönde etkileyerek odaklanma kabiliyetlerini sekteye uğratır. Baş dönmesi ise en yaygın semptomudur.
Demir Eksikliği İlk Belirtileri Nelerdir?
Vücut yeteri kadar demir içeren besin alamadığında demir eksikliği ortaya çıkar. Peki demir eksikliği ilk belirtileri nelerdir? Öncelikle kişide dikkat dağınıklığı ve baş dönmesi gibi semptomlar görülür. Ciltte solgun bir görünüm meydana gelir. Bu da cildin yeteri kadar oksijen alamadığının temel işareti olur. Ara ara gelen şiddetli baş ağrıları da ilk zamanlarda kendini gösterir.
Demir eksikliği ilk belirtileri nelerdir sorusunun en önemli yanıtı ise zayıflamış bağışıklık sistemi ve soğuk eller, ayaklar olur. Kişinin elleri ve ayakları durmaksızın üşür. Sıcak bir ortamda bile ısınamaz. Bağışıklık sistemi zayıfladıkça da bünye diğer hastalıklara açık hale gelmeye başlar. Bu tür belirtiler görüldüğünde doktor tavsiyesi ile demir takviyesine yönlenmek gerekebilir.
Vücutta Demir Eksikliği Olursa Ne Olur?
Vücutta demir eksikliği olursa ne olur sorusunun yanıtı şöyledir: Demir eksikliği yaşayan bir birey nefes darlığı çekmeye başlar. Halsizlik, sürekli yorgun olma hali ve konsantre olmada zorlanma gibi semptomlar ortaya çıkar. İlerleyen zamanlarda ise saç dökülmesi, tırnak yıpranması, gelişim bozukluğu ve bağışıklık sistemi zayıflığı gibi ciddi meselelere temel hazırlayabilir.
Dengeli bir şekilde beslenerek, hatta bir uzmandan yardım alıp diyet listesi oluşturarak demir eksikliği ile mücadele edilebilir. Vücutta demir eksikliği olursa ne olur sorusunun her yanıtı da günlük yaşamı etkileyecek unsurlar içerir hiç şüphesiz. Kalitesiz yaşam koşulları kişinin işine ve sevdiklerine de odaklanmasını engelleyeceği için bu sorunlara çözüm bulunmaması halinde belirtilerin etkisi artacaktır.