Bulguların Faydaları Nelerdir?
Bulgur, lifli yapısı sayesinde kişinin kilo kontrolünün sağlayabilmesi açısından oldukça önemli bir besin kaynağıdır. Diyet ve spor yapanların vazgeçilmez eşlikçisidir. Sağlık açısından bulgurun faydaları;
- Lif oranı yüksek bir gıda olduğundan uzun süre tok tutar,
- Makarna ve pirinçle karşılaştırıldığında protein değeri oldukça yüksektir.
- Yağ oranı oldukça düşüktür.
- Kolesterol içermediğinden kronik rahatsızlığı olan kişilere şiddette tavsiye edilen bir besin türüdür.
- B1 vitamini açısından oldukça zengin olduğundan sinir ve sindirim sisteminde önemli bir rol oynar.
- Vücuda enerji verir.
- Raf ömrü benzer ürünlere göre oldukça uzundur.
Bulgur Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
Bulgur, sinir, stres, zihinsel yorgunluk, konsantrasyon bozukluğu gibi problemler yaşayanlara iyi geliyor. Şeker hastalığına yakalanma riskini azaltır, bağırsak kanserinden korur, kolestrol içermemesinden kolestrolü de dengeler ve böylece akabindeki hastalık olan kalp damar hastalıklarından da korur.
Bulgur Neden Sağlıklı?
Bulgur, yüksek lif içerdiğinden sindirim sistemini destekler ve böylece karbonhidratları parçalayıp vücuda enerji temin eder. B1 vitaminin eksikliği nörolojik rahatsızlıklara ve kalp sorunlarına yol açabilir. Bundan ötürü bulgur bu vitamine yüksek oranda sahip olduğundan karbonhidrat metabolizmasında etkin bir rol oynar.
Bulgur Şişkinlik Yapar mı?
Bulgur tüketimi sonrası tahıldaki karbonhidratların bir kısmı sindirilmemektedir. Bu yüzden şişkinlik ve gaza neden olmaktadır. Ancak, yeterli su ile birlikte alındığında, sindirim sistemi bu lifli gıdaya adapte olur ve böylece şişkinlik sorunu azalır.
Bulgur Neden Yıkanmaz?
Bulgur, üretim aşamasında genellikle önce yıkanır sonra kurutularak paketlendiğinden tekrardan yıkanmayı gerektirmez. Bulgurun yıkanması, doğal vitamin ve minerallerin kaybolmasına sebebiyet verir. Bulgurun yüzeyindeki nişasta pişirme aşamasında birbirine yapışmamasını sağlar ve böylece daha iyi bir kıvam almasına yardımcı olur. Yalnız ince bulgur suyla temas ettikten sonra şişmeye başladığı için, yıkanması asla tavsiye edilmez.
Bulgur Nasıl Tüketilmeli?
Bulgur, bir pilav tarifinde pirincin yerine kullanarak yemeği daha besleyici bir hale getirebilirsiniz. Bu pilava bir de sebzeler eşlik etse tadından yenmez. Ana yemek menünüz için hem lezzetli hem de sağlıklı bir seçenek olabilir. Çorbaları besleyici ve doyurucu bir hale getirme özelliği vardır. Bulguru, sebze çorbası, mercimek çorbası veya tavuk çorbası tariflerine de ekleyebilirsiniz. Bir tahıl ürünü olduğundan çeşitli yemek tariflerinde kullanıldığı gibi bazı salatalara da katılabilir.