Böbrek yetmezliği belirtileri birçok insan tarafından araştırılıyor. Bu rahatsızlık, böbreklerden birinin ya da her ikisinin artık kendi başına iyi çalışmaması halidir. Böbrek yetmezliği kimi zaman geçici bir durumdur. Ayrıca hızla gelişen bir rahatsızlıktır. Kimi durumlarda yavaş yavaş kötüleşir. Aslında böbrek yetmezliği, böbrek hastalığının en ağır aşaması olarak kabul edilir. Tedavi edilmediği taktirde ölümcüldür. Böbrek yetmezliğiniz var ise birkaç gün ya da hafta hayatta kalırsınız.
Böbrek Yetmezliği Belirtileri Nelerdir?
Pek çok insan böbrek hastalığının erken dönemlerinde çok az belirti ile karşılaşır ya da herhangi bir belirti görmez. Fakat kronik böbrek hastalığı, kendinizi çok iyi hissetseniz dahi yine de hasara yol açabilir. Böbrek yetmezliği belirtileri kişiden kişiye değişebilmektedir. Böbrekleriniz düzgün çalışmıyor ise bazı belirtiler ile karşılaşmanız muhtemeldir. Bunlar arasında aşırı yorgunluk, kusma ve bulantı, odaklanma problemi, el, ayak, yüz ve ayak bileklerinde şişme ve ödem, sık olarak idrara çıkmak, kas spazmları, cilt kuruluğu, iştahsızlık şeklindedir. Yüksek tansiyon ve diyabet, kronik böbrek hastalığının en yaygın nedenleri arasında bulunur. Yönetilmeyen diyabet ve yüksek kan şekeri de aynı şekilde böbrek gibi organlara zarar verebilir.
Böbrek Yetmezliği Tedavi Yöntemleri
Böbrek yetmezliği belirtileri hakkında bilgi verdik. Şimdi de bu hastalığın tedavi yöntemlerinden söz edelim. Hastalığın tedavisi, problemin nedenine bağlı olacaktır. Kronik bir tıbbi durumun tedavisi, hastalığın ilerlemesini yavaşlatır. Böbrekler yavaş bir şekilde çalışmayı bırakırsa, doktorlar sağlığınızı kontrol etmek ve böbrek fonksiyonunuzu mümkün olduğu kadar uzun zaman korumak için farklı yöntemler kullanır. Bunlar; ilaç tedavisi, kan basıncı kontrolleri, düzenli kan testleri şeklindedir. Böbrek yetmezliğinin iki temel tedavisi vardır. Bunlardan birincisi diyalizdir. Diyaliz ise vücudunuzun kanı filtrelemesine yardımcı olur. Böbrek nakli ise bir diğer tedavi seçeneği olarak öne çıkar. Cerrah, hasar gören böbreğin yerini alması amacıyla vücudunuza sağlıklı bir böbrek yerleştirir.