Vatandaşların merak ettiği hususlar arasında böbrek kanseri belirtileri de yer alır. Bu kanser türü, böbreğin idrar üreten alanında ve idrarın toplanmış olduğu havuzcuk bölümünde meydana gelen kanser olmak üzere iki çeşittir. Kanserin teşhis edilebilmesi adına çeşitli testler yapılması gerekir. Çok yaygın olmasa da böbrek kanseri de toplumda görülen hastalıklar arasında öne çıkar. Bu yazımızda böbrek kanseriyle alakalı merak edilen soruların yanıtlarını paylaştık.
Böbrek Kanseri Belirtileri Nelerdir?
En çok araştırılan konulardan biri de böbrek kanseri belirtileri olur. Bu kanser farklı durumlarda kendini gösterir. Böbrek kanseri belirtileri arasında aşırı yorgunluk hali, halsizlik öne çıkar. Bununla beraber kilo kaybı, iştahsızlık ve yüksek ateş de böbrek kanseri belirtileri listesine konumlanır. Elle muayene durumunda böbrek kitlesi ele gelebilir. Diğer yandan karın bölgesinde de kitle hissedilebilir. Sağ böbrek ağrısı da sıklıkla karşılaşılan böbrek kanseri belirtileri listesindedir. Öte yandan sağ ve sol böbrekte geçmeyen ağrı yaşanabilir. İdrarda kan görülmesi ile beraber idrarın renkli, kokulu olması da sıklıkla rastlanır. Kanserin teşhis edilmesi için ilk olarak fiziksel muayene yapılır. Sonrasında ise hekim, bazı testler talep edebilir.
Böbrek Kanseri Nedenleri Nelerdir?
İnsanlar böbrek kanseri belirtileri kadar bu hastalığa neyin sebebiyet verdiğini de öğrenmek isterler. Bu doğrultuda böbrek kanseri nedenleri araştırması yoğunluk kazanır. Böbrek kanseri nedenleri arasında uzun zamanlı ilaç kullanımı ve özellikle de ağrı kesicilerin kullanımı, genetik yatkınlık, polikistik böbrek hastalıkları yer alır. Ayrıca sistemik hastalıklar da bu kansere neden olabilir. Uzun süren kan basıncı yüksekliği, aşırı kilolu olmak da böbrek kanseri yapabilir. Ayrıca aşırı kilolu olmak, kanser hücrelerinin artış göstermesine yol açar. Böbrek fonksiyonlarında bozuklukları teşvik eden aşırı yağlanma, böbrek kanseri oluşum ihtimalini artıran bir durumdur. Bütün kanser çeşitlerinde olduğu gibi bunda da kanseri tetikleyen en mühim etken elbette sigaradır.