Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri
Anne ve babalar bebeklerde diş çıkarma belirtileri hakkında bilgi sahibi olmalılar. Bebeklerin ilk dişlerini ne zaman çıkaracakları, çocuktan çocuğa değişiklik gösterir. Kimi bebeklerin ilk doğum günlerinde bir tane bile dişi olmaz. Bazıları ise ilk dişleri ile beraber doğar. Bazı bebekler de dört aylıktan önce diş çıkarmaya başlar. Süreçle alakalı önemli detaylardan söz ettik.
Bebeklerde Diş Çıkarma Süreci Nasıldır?
Ebeveynlerin en sık araştırdıkları konulardan biri de bebeklerde diş çıkarma belirtileri olur. Bebeklerde diş eti içinde gelişimini sonra erdiren süt dişlerinin ağız boşluğuna erişmesi süreci diş çıkarma şeklinde bilinir. Diş çıkarma, genel olarak dört ila yedi ay arasında görülür. Ağız içindeki bütün dişlerin türüne göre çıkma zamanı da değişir. Dişlerin çıkma aşaması, her bebekte çevresel ve genetik faktörler ile yakından alakalıdır. Bebekler genelde dört ila yedi ay arasında diş çıkarırlar. Bazı bebekler ise bir yaşından itibaren dişlerini çıkarırlar. Süt dişlerin tamamlanması üç yaşına kadar olur. Beş ila altı yaşından sonra da süt dişleri dökülmektedir. Çocukta kalıcı dişler çıkmaktadır.
Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?
Bu süreçle ilgili bebeklerde diş çıkarma belirtileri mutlaka bilinmeli ve buna göre hareket edilmelidir. Bu belirtiler çocuktan çocuğa değişir. Ayrıca kimi bebeklerde hiçbir belirti ortaya çıkmadan diş çıkarma süreci tamamlanır. Diş çıkarma esnasında bebeklerde görülen bazı belirtiler de yaygındır. Ağırlıklı olarak bebeklerde diş çıkarma belirtileri arasında aşırı salya, kırmızı ve sıcak yanak, şişmiş diş etleri ve ağrı öne çıkar. Öte yandan ağız etrafında döküntü, genel bir huzursuzluk, bir şeyler çiğneme arzusu, kulak ve yanağın kurcalanması, uyku düzeninde değişme, pişik gibi belirtiler de vardır. Elbette bebeklerde diş çıkarma belirtileri bu kadar değildir. Çocukta iştahsızlık, huzursuzluk, geceleri sık şekilde uyanma gibi durumlar da görülür.