Avrat ne demek düşüncesi asıl anlamından farklı bir anlamda kullanıldığı için sorulabilmektedir. Türkçe bir kelime olduğu sanılan “avrat” aslında Arap kökenli bir kelimedir e kadınlar için kullanılır. Türkçede kadın ya da eş anlamına gelen bu söz aslında zayıf ve kusurlu demektir. Arap toplumunda kadının yeri ikinci sınıf insan olarak görüldüğünden, kadın bu şekilde adlandırılmıştır.
İslam’da Avrat Ne Demek?
Arap toplumundan alınan bir kelime olan “avrat” aslında “avret” kelimesinden meydana gelmiştir. Çıplaklığı ifade eden “avret” kelimesi, Kuran-ı Kerim’de de geçmektedir. Ancak Araplar tarafından bu kelime evrimleştirilmiş ve kusurlu kişi anlamında kullanılmıştır. İslam’da avrat ne demek diye düşünenlere verilecek en güzel cevap, asıl İslam’da avrat diye bir şey yoktur olmaktadır. Araplarla bütünleşen bir din olan İslam, Arapların nasıl anladıysa o şekilde yaşadıkları bir din haline gelmiştir. Bundan dolayı Arap toplumunun yaptığı ya da söylediği her şeyin İslam’da yeri varmış gibi algılanmaktadır. İslam hiçbir zaman kadını kusurlu bir yaratık olarak görmemektedir. İslam’da avrat ne demek diye düşünenler, bu soruya net yanıt bulmak için Arap düşüncesinden çıkmalıdır.
Avrat Türkçe mi?
Avrat Türkçe mi sorusunun tek bir yanıtı vardır. Bu da “hayır” olmaktadır. Kadını kusurlu olarak isimlendiren bu terim Türklerin “eş, karı” anlamında kullandıkları bir kelimedir. Bunun sebebi ise, kültürel etkileşim sonucunda dilimize geçen “avrat” kelimesinin ne anlama geldiğinin toplumsal olarak bilinmemesidir. Eski Türklerde kadın üstün tutulurdu ve “hatun” olarak adlandırılırdı. Bu da kadını yücelten bir kelimedir. Avrat Türkçe mi diye merak edenler kesinlikle Türkçe bir kelime olmadığını bilmelidirler. Asıl Türkçede kadını ya da herhangi bir varlığı aşağılayan kelimeler bulunmamaktadır. Bundan dolayı asıl anlamı göz önüne alınarak avrat kelimesinin kullanılmaması gerekir.