Aşırı kansızlık belirtileri arasında yorgunluk, halsizlik, nefes darlığı, soluk ten rengi, şiddetli baş ağrısı, enerji seviyesinin düşmesi, çarpıntı, tırnak renginin solması, baş dönmesi, odaklanma zorluğu çekme ve kalp ritminin hızlanması gibi unsurlar yer alır. Bu tür semptomlar görülmeye başlandığı andan itibaren uzman bir doktorun görüşü alınmalı, akabinde de tedaviye başlanmalıdır.
Aşırı Kansızlık Neler Yapar?
Aşırı kansızlığın bir diğer ismi anemidir. Vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin zaman içerisinde yetersiz olmaya başlamasını ifade eder. Birden fazla olumsuz semptoma yol açabilmesi ile bilinir. Peki aşırı kansızlık neler yapar? Bu rahatsızlığı yaşayan bir bireyin vücudundaki oksijen taşıma kapasitesi azalır. Enerji düşüşü başlar. Bitkin hissetme hali oluşur. Cildin rengi beyazlaşır, soluk bir hale gelir.
Aşırı kansızlık neler yapar sorusunun en önemli yanıtı ise kişinin bazı anlarda nefesini kontrol edememesidir. Günlük yaşamda tamamen normal bir tempoda yokuş çıkarken ya da yürüyüş yaparken aniden nefes kesilebilir, uzun süre de düzene oturmayabilir. Bu durumda kişi mutlaka anemiden şüphelenmeli ve bir doktora müracaat etmelidir.
Kansızlık Çok İlerlerse Ne Olur?
Herhangi bir hastalığın gidişatına uzman bir doktor müdahale etmezse daha büyük sorunlar ortaya çıkabilir. Bu durumda herkesin en sık dile getirdiği soru ise kansızlık çok ilerlerse ne olur sorusudur. Kişinin ileri derece anemisi varsa bağışıklık sistemi zayıflamaya başlar, bu da enfeksiyonların tamamına açık hale gelmesine yol açar. Zamanla zihinsel işlev bozuklukları bile meydana gelebilir.
Kansızlık çok ilerlerse ne olur sorusu başka problemleri de akla getirir. Bu rahatsızlık, dikkat çekici bir saç dökülmesi durumuyla karşılaşmaya neden olabilir. Kalp ritmi de bozulmaya başladığı için kişinin bünyesi kalp yetmezliği hastalığına da bir nevi açık hale gelir. Regl düzensizlikleri oluşur, gebelik riskleri kendini gösterir.