Alzheimer belirtileri pek çok insanın merak ettiği bir husustur. Özellikle de yaşlı bireyleri yakından etkileyen Alzheimer, çeşitli şekillerde kendini belli eden bir hastalık olarak karşımıza çıkar. Bir tür beyin rahatsızlığıdır. Beynin hafıza kaybı ile başlayıp konuşmayı devam ettirme ve çevreye tepki verme yeteneğini olumsuz manada etkiler. Tedavisi mümkün değildir. Fakat bazı destekleyici uygulamalar ile hastalığın etkisi hafifletilebilir.
Alzheimer Belirtileri Nedir?
Alzheimer hastalığının belirtileri evrelere göre değişiklik gösterir. Başlangıç evresi Alzheimer belirtileri arsında hatırlama güçlüğü, rutin görevleri tamamlayamama, problem çözme yeteneğinin azalması, kaygılı ruh hali, karar verme yeteneğinin zayıflaması, organizasyon bozukluğu, doğru kelimeleri bulmada güçlük yaşama, günlük görevleri zorlukla yerine getirme, son gelişmeleri ve isimleri unutma yer alır. Orta evre Alzheimer belirtileri biraz daha farklıdır. Bunlar ise uyku bozukluğu, depresif ruh hali, şüpheli duygular, kişisel bakımda desteğe gereksinim duymak, matematiksel hesaplamaları yapamamak, yakın çevreyi tanımakta zorluk çekmek, hafıza kaybı ve kafa karışıklığı şeklindedir. Son evre Alzheimer belirtileri ise yeme güçlüğü, kilo kaybı, enfeksiyon hastalıklarının yaygınlaşması, idrar kaçırmak, her türlü bakımda yardıma ihtiyaç duymak, yakın çevrenin tam anlamıyla unutulması, tamamen hafızanın kaybedilmesi şeklindedir.
Alzheimer Tedavisi Nasıldır?
Alzheimer belirtileri hakkında bilgi verdik. Öyleyse Alzheimer tedavisi nasıldır? Yukarıda da söz ettiğimiz gibi bu hastalığın kesin bir tedavisi bulunmaz. İlaç ve belirti tedavisi sayesinde hastanın anlama ve kavrama yeteneği ile davranışsal bulgularında meydana gelen problemlerin azaltılması amaçlanır. Profesyoneller tarafından kesin bir biçimde teşhis edilen bu hastalık sonrasında tedavi sürecine geçiş yapılır. Hastanın genel durumu ve problemleri net olarak analiz edilir. Ardından kişinin gösterdiği belirtilere göre bir tedavi planı uygulanır. Buna göre bazı ilaçların kullanımı ile hastalığın etkilerinin azaltılması hedeflenir. Ayrıca hastanın bağımsız bir şekilde evin içinde dolaşmasını mümkün kılacak bazı yaşam alanı değişiklikleri de yapılır. Mesela etrafa hatırlatıcı nesneler eklenir. Bu da hafızanın teşvik edilmesine olanak tanır.