Ahmak ne demek kelime anlamı bir kişinin akıllını kullanmaması olarak tarif edilebilir. Zekasını geliştirmeyen ve pratik zekaya sahip olmayan, problem çözme yeteneği olmayan ve budala kişiye ahmak denilmektedir. Ahmak kelimesi, günümüzde hala kullanılmakta olan eski bir kelimedir. Üşengeç olduğu için insanları can kulağı ile dinlemeyen ve bundan dolayı söyleneni anlamayan, mantık dışı işler yapan kişiye de ahmak denilebilir.
Ahmak Argoda Ne Demek?
Ahmak kelimesi hem argoda hem de gerçek anlamda aynı şeyi ifade etmek için kullanılır. Ahmak argoda ne demek sorusu, “ahmak” kelimesinin argo tabirinde farklı bir anlamı olduğu izlenimini verebilir. Ancak argoda ahmak yine, aptal, aklını kullanamayan, her elini attığı işte beceriksizlik yapan kişi anlamında kullanılmaktadır. Her ne kadar argo tabirinde bu vb. kelimeler yer alsa da bunların kullanılması doğru değildir. Ahmak argoda ne demek diye soranlar, argo tabirlerden uzak durmalıdırlar. Aksi taktirde kırıcı ve üzücü hakaret içerikli sözler, karşı tarafta olumsuz etki yaratabilmektedir. Ahmak kelimesi edebiyatta da karşımıza çıkabilen bir kelime olmakla birlikte genellikle bu dalda bir kişiye değil bir düşünceye karşı kullanılmaktadır.
Ahmak Ne Demek Etimoloji
Ahmak kelimesi Arapça kökenli farklı kelimelerden türemiştir ve dilimize geçmiştir. Ahmak ne demek etimoloji açısından incelendiğinde yine karşımıza Arapça olan “hamakat” kelimesi çıkmaktadır. Arapçada da budala anlamında kullanılan bir kelimedir. Ayrıca “bön, aptal” gibi kavramlar da ahmak kelimesi ile aynı anlamı ifade etmektedirler. Ahmak ne demek etimoloji bakımından olumsuz insan düşüncesi ve davranışı, sorun yaratan ve kafasını kullanamayan kişi anlamlarındaki her kelimeyi kavrayabilmektedir. Çeşitli bu vb. kelimeler Arapça, Farsça ve Ermeniceden Türkçeye geçmişlerdir. Örneğin; gavat, puşt, ibne, pezevenk gibi kelimeler farklı dillerden alınmış, kültürel etkileşim sonucu dilimize karışmış kelimelerdir. Ayrıca günümüzde “ibne” olarak tabir edilen kelime Arapçada “oğlan çocuğu, erkek” anlamlarında kullanılsa da kötü amaçlı da kullanılmaktadır.