weather
8°
Instagram
Facebook
X
YouTube
LinkedIn
Kocaeli
HAFİF YAĞMUR
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar Teknoloji Yapay Zeka Hangi Meslek Sahiplerini İşsiz Bırakacak?

Yapay Zeka Hangi Meslek Sahiplerini İşsiz Bırakacak?

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Yapay Zeka Hangi Meslek Sahiplerini İşsiz Bırakacak?
Okunma Süresi: 2 dk

Üretken yapay zekanın (GenAI) ortaya çıkışı, iş piyasasında önemli bir değişime neden oldu. Indeed.com'un bir raporuna göre, kamyon şoförlüğünden çocuk bakımına ve yazılım geliştirmeye kadar ABD'deki neredeyse tüm iş kategorileri yapay zeka yeteneklerinden potansiyel olarak etkileniyor. Girdi verilerine dayalı olarak yüksek kaliteli içerik üretme yeteneğiyle bilinen GenAI, iş gücünün her yönüne dokunmaya hazırlanıyor.

Rapor, özellikle BT operasyonları, matematik ve bilgi tasarımı gibi alanlardaki işlerin %19,7'sinin yapay zekadan etkilenme riskinin yüksek olduğunu vurguluyor. Bunun nedeni, bu pozisyonlarda gereken becerilerin en az %80'inin yapay zeka tarafından verimli bir şekilde uygulanabilmesidir. Ancak bu, işlerin robotlara kaptırılacağı anlamına gelmiyor.

YAPAY ZEKA TÜM MESLEKLERİ İCRA EDEMEZ: MESELA EKMEK ÜRETEMEZ

McKinsey Küresel Enstitüsü'nden (MGI) Michael Chui, yapay zeka teknolojilerinin tüm mesleklerin yerini almayacağını ancak çeşitli meslekler üzerindeki etkisinin önemli olacağını vurguluyor. Bir robotun bir bireyin işini tamamen devralması fikri hala nadirdir.

Indeed.com araştırmacıları 55 milyondan fazla iş ilanını analiz etti ve GenAI'nin bu işlerin %45,7'sinde gerekli becerilerin %50 ila yaklaşık %80'ini gerçekleştirebildiğini buldu. Listelenen işlerin yüzde 34,6'sında GenAI, gerekli becerilerin yüzde 50'sinden azını gerçekleştirebildi. Bu, farklı meslekler arasında farklı bir etkinin olduğunu göstermektedir.

İlginç bir şekilde hemşirelik ve veterinerlik gibi uygulamalı beceriler veya kişisel dokunuş gerektiren işler yapay zekadan en az etkileniyor. Indeed.com'dan Cory Stahle, yapay zekanın onun yerine geçmek yerine insanın iş performansını artırmasının, ekonominin çeşitli sektörlerinde insan potansiyelini ve üretkenliğini ortaya çıkarmasının beklendiğini açıklıyor.

Michael Chui'nin anketi çalışanların yaklaşık %80'inin yapay zeka araçlarını denediğini ortaya koyuyor ve bu da bu teknolojilerin iş gücünde giderek daha fazla kabul edildiğini gösteriyor. İş piyasasında rekabetçi kalmanın en iyi yolunun bu yeni teknolojileri benimsemek ve etkili bir şekilde kullanmayı öğrenmek olduğunu öne sürüyor.

Üretken yapay zeka araçlarının potansiyeli, onları herkes için erişilebilir kılan tasarımlarında yatmaktadır. Stahle, bu araçları mevcut iş fonksiyonlarına entegre etmenin verimliliği ve üretkenliği artırabileceğine, sonuçta iş gücüne ve ekonomiye fayda sağlayabileceğine inanıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
YAPAY ZEKA KANSERE ÇARE OLABİLİR Mİ?

YAPAY ZEKA KANSERE ÇARE OLABİLİR Mİ?