weather
30°
Instagram
Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Kocaeli
AÇIK
30°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar Teknoloji Rusya Moskvich Araç Üretimine Başladı!

Rusya Moskvich Araç Üretimine Başladı!

Rusya Moskvich Araç Üretimine Başladı!
Okunma Süresi: 2 dk

Moskova'nın tarihi otomobil imalathanesi Moskvich'in yenilenmesi, Rus otomotiv endüstrisinde Çin'in etkisinin arttığının bir göstergesi olarak karşımıza çıkıyor.

Sovyetler Birliği döneminden kalma Moskvich marka araçların aksine, Moskova'daki fabrikadan çıkan yeni modeller modern tasarıma ve Çin menşeili teknolojik parçalara sahip. Reuters'a konuşan ve isimlerinin gizli kalmasını isteyen kaynaklara göre, Moskvich 3 modeli aslında Çin'den gelen parçalarla Moskova'da monte edilen bir JAC Sehol X4 modelidir.

Geçtiğimiz ay Moskvich, 3 ve 3e modellerinin büyük parçaların montajı yöntemiyle üretildiğini ve bir "yabancı ortak" ile çalıştıklarını açıklamıştı. İsmi açıklanmayan bu ortağın JAC olduğu doğrulanmasa da, Moskvich üretiminin yerelleştirilmesi konusunda ilerlemeye devam ettiğini ve yakın gelecekte daha fazla Rus yapımı bileşen içerecek üretim aşamalarını devreye sokmayı planladığını belirtti.

Bu arada, JAC Motors konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçındı.

Rusya'daki otomotiv pazarı verileri, Batılı şirketlerin ülkeden çekilmesiyle birlikte Çinli üreticilerin pazar payını hızla artırdığını gösteriyor. Autostat'a göre, ithal Çin otomobillerinin Rusya pazarındaki payı Haziran 2021'de %7 iken, bu oran şimdi %49'a çıktı.

Çin'in Rusya'ya otomobil ihracatında ciddi bir artış yaşanıyor. 2023'ün ilk yarısında, Çin'den Rusya'ya yapılan binek otomobil ihracatı neredeyse 4,6 milyar dolara ulaşarak, geçen yıla göre 6,4 kat arttı.

Çin firmalarının Rusya'daki varlığı, Renault ve Nissan gibi markaların terk ettiği fabrikaları devralarak artırıldı. Reuters'ın incelemesi ve sektöre yakın dört kaynağın ifadesine göre, altı Rus otomobil fabrikası şu an Çin modellerini üretiyor veya üretmeyi planlıyor. Bu fabrikaların yıllık toplam kapasitesi yaklaşık 600.000 araç.

Rusya'nın Sanayi ve Ticaret Bakanlığı konuyla ilgili yorum talebine yanıt vermedi.

Bağımsız bir otomotiv uzmanı olan Vladimir Bespalov, Çin üreticilerinin artan etkisinin Rus otomotiv sektörü için pozitif bir etki yarattığını, üretimin devam etmesini ve iş gücünün korunmasını sağladığını belirtiyor. Putin, 2020 yılında sektörün yaklaşık 300.000 kişilik bir istihdam yarattığını açıklamıştı.

Batılı şirketlerin çekilmesiyle boşalan yerlere Çin firmalarının yerleşmesi, Rusya'da araç montajının yeniden canlanmasına ve istihdamın sürdürülmesine olanak tanıyor. Yerli üretimin, 2021'de yaklaşık 1,4 milyon binek araç iken, 2022'de 450.000'e düştüğü göz önünde bulundurulduğunda, bu hareketlilik sektör için hayati önem taşıyor.

kaynak: Reuters

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Göztepe Deplasman Yasağı Kalktı mı?

Göztepe Deplasman Yasağı Kalktı mı?