weather
8°
Instagram
Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Kocaeli
HAFİF YAĞMUR
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar Teknoloji Japonya'da Nükleer Füzyon Reaktörü Başlatıldı

Japonya'da Nükleer Füzyon Reaktörü Başlatıldı

Japonya'da Nükleer Füzyon Reaktörü Başlatıldı
Okunma Süresi: 2 dk

Japonya'da dünyanın en büyük deneysel termoyader reaktörü olan JT-60SA'nın açılışı yapıldı. Bu proje, 500'den fazla bilim insanı, mühendis ve 70'den fazla şirketin katılımıyla, Japonya ve Avrupa Birliği'nin ortak çalışması sonucunda gerçekleşti. JT-60SA'nın amacı, termoyader reaksiyonların güvenli, büyük ölçekli ve karbon nötr bir enerji kaynağı olarak kullanımını incelemek. Reaktör, termoyader reaksiyonların başlatılmasına harcanandan daha fazla enerji üretecek bir teknolojiye doğru önemli bir adım olarak görülüyor​​​​.

200 Milyon Santigrat Derece Sıcaklıkta  Çalışıyor

Reaktör, 200 milyon derece Celsius'a kadar ısıtılan elektron plazmasını içeren bir "tokamak" türü toroidal gövdeden oluşuyor ve 100 saniye boyunca çalışmayı sürdürebiliyor. JT-60SA, dünyadaki en büyük çalışma hacmine sahip ve süper iletken mıknatıslar kullanıyor​​.

Bu reaktör, Fransa'da inşaatı devam eden daha büyük bir projenin öncüsü olan Uluslararası Termoyader Deneysel Reaktörü (ITER)'nin öncülüğünü yapıyor. Her iki projenin de nihai hedefi, hidrojen çekirdeklerini birleştirerek daha ağır bir element olan helyumu ve enerjiyi ışık ve ısı biçiminde serbest bırakmak. Bu reaksiyonlar doğal termoyader reaktörler olan yıldızlarda gerçekleşir​​​​.

JT-60SA'nın yardımcı proje müdürü Sam Davis, reaktörün termoyader enerji elde etme hedefine ulaşmada önemli bir adım olduğunu belirtti. Avrupa Birliği Enerji Komiseri Kadri Simson, JT-60SA'yı "dünyadaki en ileri tokamak" olarak nitelendirdi ve proje başlangıcını "termoyader sentez tarihinde önemli bir kilometre taşı" olarak değerlendirdi​​​​.

Termoyader sentez teknolojisi, halihazırda geliştirilmekte olan bir enerji elde etme yöntemi olarak, insanlığın hızla artan enerji ihtiyaçlarına bir cevap olarak görülüyor. Termoyader sentez, modern nükleer enerji santrallerinde kullanılan bölünme reaksiyonlarından farklı olarak, atom çekirdeklerinin bölünmesi yerine birleşmesini içerir. Bu süreç, klasik bölünme reaksiyonlarına kıyasla daha az radyoaktif atık üretir ve büyük nükleer kazalar riskini taşımaz​​.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Memur ve Emekli Zammı Belli Oldu mu?

Memur ve Emekli Zammı Belli Oldu mu?