Şubat ayında, Güney Kore'nin yarı iletken ihracatı, önceki yılın aynı dönemine göre %39,1 artarak dikkat çekici bir büyüme kaydetti. Bloomberg tarafından işlenen Güney Kore gümrük idaresinin yayımladığı verilere dayanarak, bu artış, ülkenin toplam ihracat gelirlerinde önemli bir yükselişe işaret ediyor. Ancak, otomobil ihracatı %23,3 oranında azalırken, metalürji ürünleri satışından elde edilen gelir %16,8 düştü.
GÜNEY KORE İHRACATI ARTIYOR
Güney Kore'nin toplam mal ihracatı, Şubat ayının ilk 20 gününde, geçen yılın aynı dönemine kıyasla, çalışma günü sayısındaki farklar göz önünde bulundurulduğunda, %9,9 oranında azaldı. Yeni yıl tatillerinin etkisi dikkate alınmadığında, ihracat %7,8 oranında, ithalat ise %19,2 oranında düşüş gösterdi. Bu durum, ülkenin dış ticaret açığının 1,2 milyar dolara ulaşmasına neden oldu.
Çin, Güney Kore'nin ürünlerini en çok satın alan ülke olarak öne çıkarken, Şubat ayının ilk 20 gününde elde edilen gelir 5,8 milyar dolar oldu. ABD, 5,7 milyar dolar ile ikinci sırada yer alırken, Avrupa'ya yapılan ihracat 3,3 milyar dolar olarak kaydedildi. Vietnam ve Japonya sırasıyla 2,5 milyar dolar ve 1,5 milyar dolar ile dördüncü ve beşinci sıralarda yer aldı. Diğer tüm ülkeler toplamda, bu ayın başından itibaren 11,8 milyar dolar değerinde Güney Kore ürünü aldı. Özellikle, Çin'den yapılan ithalat, ABD'den yapılan ithalatın iki katı olacak şekilde, 6,6 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Yarı iletken ürünler, Güney Kore'nin ihracat gelirlerindeki payını %5,8 puan artırarak %17,2'ye çıkardı. Yıllık bazda, çip üretim ekipmanlarının satışından elde edilen gelir, ülkenin ihracat yapısında %3,8'lik bir artış gösterdi. Tüketici elektroniği ürünlerinden elde edilen gelir ise %6,6 arttı. Yerel para birimleri tarafından beklenen üzere, Güney Kore'nin toplam ihracat geliri ilk çeyrekte %9 artacak, bu artış özellikle yarı iletken ürünlere olan talebin artmasıyla desteklenecek. Ancak, bu büyüme, Orta Doğu'daki jeopolitik çatışmalar ve Çin'deki ekonomik sorunlar gibi faktörlerle sınırlanabilir.