weather
8°
Instagram
Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Kocaeli
HAFİF YAĞMUR
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar Teknoloji Gökbilimciler Tedirgin: Starlink Uyduları Aşırı Parazit Yayıyor!

Gökbilimciler Tedirgin: Starlink Uyduları Aşırı Parazit Yayıyor!

Öyle görünüyor ki gelişmiş zengin şirketler, uzayı uydularla dolduracaklar. BBC'nin haberine göre; Starlink’in yeni nesil uyduları, radyo teleskoplarına 32 kat daha fazla parazit yaratıyor. Bu gelişme, evreni gözlemlemeye çalışan bilim insanlarını endişelendirirken, gökyüzünde yalnızca insan yapımı takımyıldızları görme tehlikesiyle karşı karşıya kalabiliriz.

Gökbilimciler Tedirgin: Starlink Uyduları Aşırı Parazit Yayıyor!
Okunma Süresi: 2 dk

Dünya üzerinde birçok bilim insanı, gökyüzünü incelemek için radyo teleskopları kullanıyor. Ancak son gelişmeler, bu teleskopların işlevselliğini büyük bir tehlikeye soktu. Starlink tarafından yörüngeye gönderilen yeni nesil iletişim uyduları, radyo frekansı paraziti yaratarak, bilim insanlarının evreni gözlemlemesini neredeyse imkânsız hale getiriyor. Hollanda Radyo Astronomi Enstitüsü'nden (ASTRON) gökbilimciler, bu yaz gerçekleştirdikleri gözlem sırasında şok edici bir durumla karşılaştılar. Starlink’in ikinci nesil uyduları, radyo teleskopları üzerinde birinci nesil uydulara kıyasla 32 kat daha fazla parazit oluşturdu.

uzmanlara göre uyduların çokluğu tehdit oluşturuyor

ASTRON Direktörü Profesör Jessica Dempsey, bu yeni uyduların gökyüzünü gözlemlemeyi zorlaştırdığını belirtti. “Galaksilerin merkezlerindeki kara deliklerden çıkan jetleri ve en uzak ötegezegenleri incelemeye çalışıyoruz, fakat bu seviyede bir parazitle çalışmak imkânsız hale geliyor” diye ekledi. Giderek artan bu parazit, gökbilimcilerin evrenin derinliklerindeki zayıf sinyalleri tespit etmelerini neredeyse imkânsız kılıyor.

dinleyen kim? UYDULARIN SAYISI KATLANARAK ARTIYOR

Şu anda alçak Dünya yörüngesinde 6.000'den fazla Starlink uydusu bulunuyor ve bu sayı hızla artıyor. OneWeb ve Amazon gibi diğer şirketler de benzer ağlar kurarak 2030 yılına kadar yörüngede 100 bine kadar uydu bulunmasını planlıyor. Bu durum, yalnızca optik teleskopları değil, radyo astronomisi başta olmak üzere tüm dalga boylarında yapılan gözlemleri tehdit ediyor.

BİLİMSEL ARAŞTIRMALARIN GELECEĞİ TEHLİKEDE olabilir

Yeni nesil Starlink uyduları, bilim insanları tarafından Evren'in en sönük ışıklarını araştırmaya çalışan teleskoplar için tam anlamıyla bir "göz kamaştırıcı" etki yaratıyor. Parlaklıkları, derin uzaydan gelen en zayıf sinyallerin tam 10 milyon katı daha güçlü. Bu, gökbilimciler için, dolunay parlaklığıyla en sönük yıldızları karşılaştırmak kadar dramatik bir fark anlamına geliyor. Uzmanlar, eğer bu durum düzeltilmezse, çok yakında sadece insan yapımı takımyıldızları görebileceğimiz konusunda uyarıda bulunuyorlar.

Yorumlar
Z
Ziyaretçi 2 ay önce
Dingonun ahırı çok güldüm takipteyim
BEĞENME
0
CEVAPLA
Teknoloji Bağımlılığı Hangi Hastalıkları Tetikliyor?

Teknoloji Bağımlılığı Hangi Hastalıkları Tetikliyor?