weather
30°
Instagram
Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Kocaeli
AÇIK
30°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar Teknoloji Çin Yapıyor Kardeşim: 384 Çekirdekli İşlemciyi Tanttı Bile...

Çin Yapıyor Kardeşim: 384 Çekirdekli İşlemciyi Tanttı Bile...

Çin Yapıyor Kardeşim: 384 Çekirdekli İşlemciyi Tanttı Bile...
Okunma Süresi: 3 dk

Çin dünyanın en iyi çiplerini yapacak kapasitedeki sayılı ülkelerden biri hatta birincisi. Bakın bu kez ne yaptı? Tam 384 çekirdekli bir işlemci yaptı. bu işlemciyi kullanan bilgisayar, neleri çözemez varın siz tahmin edin...
Çin'in süper bilgisayar alanında attığı dev adımlardan biri olan 384 çekirdekli Sunway SW26010-Pro işlemcinin tanıtımı, teknoloji dünyasında büyük ilgi uyandırdı. Bu yenilikçi işlemci, selefi Sunway SW26010'a kıyasla dört kat daha fazla performans sunarak, süper bilgisayarlar için yeni bir dönemin kapılarını aralıyor. Bu gelişme, özellikle Wuxi'deki Ulusal Süper Bilgi İşlem Merkezi'nin bu işlemcileri kullanarak geliştirdiği güçlü süper bilgisayarların piyasaya sürülmesiyle daha da belirginleşti.

Sunway SW26010-Pro Özellikleri

Sunway SW26010-Pro, olağanüstü bir 13,8 teraflop FP64 performansına sahip. Bu rakam, örneğin 96 çekirdekli AMD EPYC 9654'ün yaklaşık 5,4 teraflop kapasitesiyle kıyaslandığında, işlemcinin ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor. Sunway SW26010-Pro'nun bu etkileyici performansı, altı çekirdek grubundan (CG) ve bir Protokol İşleme Birimi'nden (PPU) oluşan tescilli bir RISC mimarisine dayanıyor. Her bir CG, 64 bilgi işlem çekirdeği, bir vektör motoru, ultra hızlı bir veri önbelleği ve bir yönetim çekirdeği ile donatılmıştır. Bu çekirdekler, hassas ve verimli bir iletişim için birbirleriyle dizin tabanlı bir protokol kullanıyor.

İşlemcinin dikkat çekici bir özelliği, daha yüksek çalışma hızlarına ve geliştirilmiş bellek kapasitesine sahip olmasıdır. Sunway SW26010-Pro, CPE için 2,25 GHz ve MPE için 2,10 GHz hızında çalışıyor; bu, önceki modelin 1,45 GHz hızındaki işlem hızına kıyasla önemli bir artıştır. Ayrıca, işlemcinin bellek bant genişliğinde de önemli iyileştirmeler yapıldı, DDR3 bellek kontrolörleri DDR4 ile değiştirilerek işlemci tarafından desteklenen toplam bellek miktarı önemli ölçüde artırıldı.

Ancak, her teknolojik yenilikte olduğu gibi, Sunway SW26010-Pro'nun da bazı zayıf noktaları bulunuyor. Tom's Hardware'in belirttiği gibi, özellikle önbellek ve RAM, bu işlemcinin performansını sınırlayabilecek faktörler arasında yer alıyor. İşlemcinin ultra yüksek hızlı bellek miktarının 64 KB'tan 256 KB'a çıkarılmasına rağmen, L2 önbelleğin eksikliği bu sorunu tam olarak çözmüyor. Ayrıca, her biri 512 bit vektör FPU'ya sahip olan 64 çekirdeğin ihtiyaç duyduğu bellek bant genişliği, mevcut yapılandırmada yeterli olmayabilir.

Sonuç olarak, Sunway SW26010-Pro, süper bilgisayar teknolojisinde önemli bir ilerleme olarak görülüyor, ancak bu gelişmiş işlemcinin, özellikle exascale süper bilgisayarlar için tasarlanan görevlerde ne kadar etkili olacağı, önbellek ve RAM bant genişliği gibi zayıf noktalar göz önünde bulundurulduğunda belirsizliğini koruyor. Yine de, bu işlemcinin piyasaya sürülmesi, süper bilgisayarların geleceği ve genel olarak teknoloji dünyası için heyecan verici bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

resim kaynağı: top500.org

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Buyrun Buradan Yakalım: Tesla Otomotik Pilotu Yapay Zekaya Emanet Etti

Buyrun Buradan Yakalım: Tesla Otomotik Pilotu Yapay Zekaya Emanet Etti