weather
8°
Instagram
Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Kocaeli
HAFİF YAĞMUR
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar Teknoloji Beyin Aktivitelerini Artık Çipler Kontrol Edecek

Beyin Aktivitelerini Artık Çipler Kontrol Edecek

Beyin Aktivitelerini Artık Çipler Kontrol Edecek
Okunma Süresi: 2 dk

Beyin aktivitelerini artık çipler kontrol edecek. Bilim insanları, beyin aktivitesini kontrol etmek için yüksek hassasiyetli bir optik prob geliştirdi. Bu prob, beyin çalışmaları hakkında daha fazla bilgi edinmemize yardımcı olacak. Massachusetts Üniversitesi'nden araştırmacılar, beyin aktivitesini yönetmek için yeni bir prob sınıfı oluşturdular. Bu prob, optogenetik adı verilen yeni bir bilim dalında kullanılıyor. Probun ucundaki minik LED'ler aracılığıyla, beyin dokusundaki nöronların aktivitesi, yavaşlatılarak veya uyarılarak kontrol edilebiliyor. Bu araç, beyin üzerindeki belirli bir bölgeye tepkiyi doğru bir şekilde bağlayarak, beyin işleyişi hakkında daha fazla netlik sağlıyor.

OptoGenetik Yeni Bir Bilim Dalı Değil

Optogenetik, nöronların genlerinin, uyarılma ve inhibisyon için yeni bir optik kanal oluşturacak şekilde değiştirildiği, yaklaşık 20 yıllık bir bilim dalıdır. Uygun dalga boyundaki ışıkla nöron aktivitesi yavaşlatılabilirken, farklı bir dalga boyundaki ışıkla uyarılabilir. Bunun yanı sıra, beyin aktivitesinin normal yolu olan sinaptik iletim de devam eder. Beyin normal şekilde çalışırken, nöron ağında, operatörün komutlarına göre sinyallerin yayılmasını ve dolayısıyla beyin ve vücuttaki sinirsel tepkileri düzenleyen trafik ışıkları gibi işlev gören bir sistem oluşur.

Çoğu modern optogenetik prob tek bir dalga boyunda çalışır, yani tek bir renkle ışık saçar. Her biri ya nöron aktivitesini yavaşlatır ya da uyarır. Massachusetts Üniversitesi ekibinin başarısı, sadece 0,2 mm genişliğinde ve 0,05 mm kalınlığında, son derece küçük bir çift renkli prob geliştirmekte yatmaktadır. Bu probun ucunda bir kırmızı MicroLED ve bir mavi MicroLED bulunur. Biri etki alanındaki nöronu yavaşlatırken, diğeri uyarır. Bu, bilim insanlarının sondalanan nöron grubunun neye karşılık geldiğini daha hızlı belirlemelerini sağlar.

Modern tıpta, nöron inhibisyonu sıklıkla epileptik nöbetlerin bastırılması için kullanılır. Bu prob, özellikle farelerin beyinlerinde bu mekanizmaları inceleyerek, bu hastalığın ve diğer bozuklukların tedavisine yardımcı olabilir. Son olarak, daha hassas ve genişletilmiş işlevselliklere sahip bu prob, beyin yapısı ve bölümlerinin işleyişi hakkındaki bilgilerimizi derinleştirecek ve hala keşfedilmemiş birçok beyin bölgesi hakkında daha fazla bilgi edinmemizi sağlayacaktır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
2024 Asgari Ücret Bell Oldu: 17.002 TL

2024 Asgari Ücret Bell Oldu: 17.002 TL