weather
8°
Instagram
Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Kocaeli
HAFİF YAĞMUR
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar Teknoloji 50 Yıl Hiç Bitmeyen Bataryayı Çin İcat Etti! Batarya Nükleer Olacak

50 Yıl Hiç Bitmeyen Bataryayı Çin İcat Etti! Batarya Nükleer Olacak

50 Yıl Hiç Bitmeyen Bataryayı Çin İcat Etti! Batarya Nükleer Olacak
Okunma Süresi: 3 dk

Hiç bitmeyen batarya kullansaydık ne güzel olurdu değil mi? Çinliler aslında bu teknolojiyi çoktan geliştirdiler. Ancak eldeki milyarlarca dolarlık adaptör ve lityum pil rezervlerinin getirisini neden çöpe atsınlar ki. Bu sektör daima canlı ve sürekli para kazandırıyor. Ancak yine de Çinli şirket Betavolt, 50 yıllık ömrü olan bir atom enerjisi bataryası geliştirdiğini duyurdu. Betavolt BV100, nikel-63 izotopu ve elmas yarı iletken malzemesi kullanılarak üretilen yeni atomik batarya teknolojisini kullanan ilk ürün olacak. Betavolt, nükleer bataryasının hedef kitlesinin uzay, yapay zeka cihazları, tıbbi sistemler, MEMS sistemleri, akıllı sensörler, küçük dronlar ve robotlar olduğunu belirtiyor. Bu teknoloji, şarj gerektirmeyen akıllı telefonların satılmasını mümkün kılabilir.

HİÇ BİTMEYEN BATARYA

BV100, şu anda seri üretim öncesi pilot aşamada olup, çok fazla güç sunmuyor. 15 x 15 x 5 mm boyutlarındaki bu batarya, 3 voltta 100 mikrowatt güç sağlıyor. Şirket, cihaz gereksinimlerine bağlı olarak birden fazla BV100 bataryasının seri veya paralel olarak kullanılabileceğini ve 2025'te 1 wattlık atomik bataryasını piyasaya sürmeyi planladığını belirtiyor.

BV100, iki açıdan dikkat çekici bir ürün olarak nitelendiriliyor. İlk olarak, 50 yıl boyunca bakım gerektirmeyen güvenli bir mini atomik batarya, önemli bir yenilik. İkincisi, Betavolt, BV100'de kullanılan büyük boyutlu elmas yarı iletken malzemeleri işleme teknolojisine sahip dünyadaki tek şirket olduğunu iddia ediyor. Şirket, burada 4. nesil elmas yarı iletken malzemesini kullanıyor.

Betavolt, atomik bataryasının, 1960'larda ABD ve SSCB tarafından geliştirilen benzer güç hücrelerinden çok farklı olduğunu belirtiyor. Eski nükleer bataryaların büyük, tehlikeli, sıcak ve pahalı ürünler olduğunu ifade eden şirket, örneğin bazı eski teknoloji atomik bataryaların radyoaktif güç kaynağı olarak Plütonyum kullandığını belirtiyor. Buna karşın, Betavolt BV100'ün tüketiciler için güvenli olduğu ve silah atışlarına veya delinmelere maruz kalsa bile radyasyon sızdırmayacağı iddia ediliyor.

Yeni bataryanın güvenlik seviyesi, malzeme seçiminden kaynaklanıyor. Betavolt'un bataryası, enerji kaynağı olarak nikel-63 izotopunu kullanıyor ve bu izotop, kararlı bir bakır izotopuna bozunuyor. Bu durum ve elmas yarı iletken malzeme, BV100'ün -60 ile 120 derece Celsius arasındaki ortamlarda stabil çalışmasını sağlıyor. Betavolt, bu batarya teknolojisinin Avrupa ve Amerikan akademik ve ticari kurumlarından "çok ileride" olduğunu iddia ediyor.

Betavolt, bu bataryayı nasıl üretiyor? Temel malzemeleri zaten bahsettik, ancak yukarıdaki diyagram mükemmel bir genel bakış sağlıyor. BV100, "iki elmas yarı iletken dönüştürücü arasına yerleştirilen 2 mikron kalınlığında bir nikel-63 tabakası kullanılarak" üretiliyor. Bu yapı, Betavolt'un "sadece 10 mikron kalınlığında olan benzersiz tek kristal elmas yarı iletkenine" dayanıyor.

Şu anki BV100 veya gelecek yıl planlanan 1 wattlık halefi, zirve güç çıkışı açısından çok etkileyici olmayabilir. Betavolt, daha fazla güç gerektiren cihazların farkında ve stronsiyum-90, prometyum-147 ve deüteryum gibi izotopları kullanarak daha yüksek güç seviyelerine ve hatta 230 yıla kadar hizmet ömrüne sahip atomik enerji bataryaları geliştirmeyi araştırdığını belirtiyor.

KAYNAK: https://www.tomshardware.com/

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Redmi Note 13 4G ve Note 13 Pro 4G Modelleri 250 Dolardan Satılacak

Redmi Note 13 4G ve Note 13 Pro 4G Modelleri 250 Dolardan Satılacak