Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) Mart 2021'de fırlatılan 2,630 kilogram ağırlığındaki kullanılmış akü bloğu EP9 (Exposed Pallet 9), 9 Mart öğleden önce Dünya atmosferine giriş yapacak. Bu olay, istasyondan atılan en ağır nesne olma özelliğini taşıyor. Kullanılmış ekipmanın bu şekilde uzaya bırakılması ve atmosferde yanarak yok olması, uzay atıklarının yönetimi açısından yaygın bir uygulamadır.
ATMOSFERDE YANARAK PARÇALANABİLİR
Almanya Federal Sivil Koruma ve Felaket Yardımı Ofisi, 8 Mart öğlen ile 9 Mart öğlen arasında büyük bir uzay nesnesinin atmosfere gireceğini ve muhtemelen parçalanacağını duyurdu. Bu nesnenin ISS'den gelen akü blokları olduğu belirtildi. Almanya üzerinde herhangi bir enkaz düşme ihtimali çok düşük olarak değerlendiriliyor.
Astronom Jonathan McDowell, akü bloğunun atmosfere girişinin Greenwich Mean Time (GMT) ile 8 Mart 12:30 ve 9 Mart 08:30 saatleri arasında olacağını belirtti. Uydu izleme uzmanı Marco Langbroek, nesnenin Hollanda üzerinden geçişini kaydetti. EP9, 20 Mayıs 2020'de Japon HTV-9 uzay aracı tarafından ISS'ye taşınmış ve altı adet lityum iyon akü bloğu içermekteydi. Bu aküler, uzay yürüyüşleri sırasında istasyonun eski nikel-hidrojen pilleriyle değiştirilmişti.