weather
8°
Instagram
Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Kocaeli
HAFİF YAĞMUR
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar Teknoloji 2013'ten 2023'e Kadar Var Olan Web Sayfalarının Dörtte Biri Kayboldu

2013'ten 2023'e Kadar Var Olan Web Sayfalarının Dörtte Biri Kayboldu

İnternet, yüz milyarlarca indekslenmiş web sayfasını içeren devasa bir veri deposudur. Ancak, bu geniş veri havuzunun zamanla eksildiğini göz ardı edemeyiz. Pew Araştırma Merkezi'nin yeni bir araştırmasına göre, web içerikleri düşündüğümüz kadar kalıcı değil; aksine, oldukça kısa ömürlü....☑☑☑

2013'ten 2023'e Kadar Var Olan Web Sayfalarının Dörtte Biri Kayboldu
Okunma Süresi: 3 dk

Çok Sayıda Web Sayfası Ortamdan Kayboldu...

Analistler, 2013 ile 2023 yılları arasında mevcut olan toplam web sayfalarının dörtte birine Ekim 2023 itibarıyla artık erişilemediğini belirtiyor. Bu durumun başlıca nedeni, web sitelerinin zamanla köklü değişiklikler geçirmesi veya tamamen silinmesi. Özellikle 2013 yılında mevcut olan web sayfalarının %38'ine artık ulaşılamıyor. Aynı şekilde, 2023'te var olan web sayfalarının %8'ine şu anda erişilemiyor.

Kırık Bağlantılar

Pew Araştırma Merkezi uzmanları, 2023 baharından itibaren hükümet ve haber sitelerinin yanı sıra Wikipedia sayfalarındaki bağlantıları inceledi. Araştırma sonuçları, haber web sayfalarının %23'ünün ve hükümet web sayfalarının %21'inin en az bir bozuk bağlantı içerdiğini gösteriyor. Bu durum, özellikle yerel yönetimlerin web sitelerinde daha yaygın. Vikipedi sayfalarının ise %54'ü artık kullanılmayan bir sayfaya yönlendiren en az bir URL barındırıyor.

Sosyal Ağlarda İçerik Kayıpları var

2023 baharında, sosyal medya platformu X'teki tweetler incelendi. Araştırma, tweetlerin yaklaşık %20'sinin birkaç ay içinde kamuya kapalı hale geldiğini ortaya koydu. Bu kayıpların %60'ı, tweet sahibinin hesabının özel hale gelmesi, askıya alınması veya silinmesi sonucu meydana gelirken, %40'ı tweetin kullanıcı tarafından silinmesinden kaynaklanıyor. Özellikle Türkçe ve Arapça tweetlerin %40'ından fazlasının üç ay içinde kaybolduğu belirtiliyor.

Web Arşivleri ve Kayıp Sayfalar

Araştırmacılar, Common Crawl arşivlerinden 2013'ten bu yana her yıl için sayfalar seçip, bunların mevcut olup olmadığını kontrol etti. Ekim 2023 itibarıyla toplanan web sayfalarının %25'ine erişilemediği tespit edildi. Bu kayıpların %16'sı canlı sitelerdeki tek tek sayfaların erişilemez hale gelmesinden, %9'u ise tüm sitenin varlığını yitirmesinden kaynaklanıyor. 2013'te mevcut olan sayfaların %38'i Ekim 2023 itibarıyla çalışmayı durdurmuştur.

Hükümet ve Haber Sitelerindeki Bağlantılar

Mart-Nisan 2023 döneminde hükümet web sitelerinden 500 bin sayfa analiz edildi. Bu sayfalar 42 milyon bağlantı içeriyordu ve sayfaların %21'i en az bir bozuk bağlantı barındırıyordu. Aynı dönemde haber sitelerinden 500 bin sayfa incelendi ve bu sayfalardaki bağlantıların %5'inin çalışmadığı, sayfaların %23'ünün bozuk bağlantılar içerdiği görüldü.

Wikipedia'daki Bozuk Bağlantılar

İngilizce dilindeki 50 bin Wikipedia sayfası incelendi ve sayfaların %82'sinin en az bir bozuk dış bağlantı içerdiği tespit edildi. Toplamda, incelenen sayfalarda yer alan 1 milyondan fazla bağlantının %11'ine artık erişilemiyor.

Sosyal Ağ Platformu X

Mart-Nisan 2023 döneminde X platformunda 5 milyon tweet incelendi. Haziran 2023'e kadar izlenen bu tweetlerin %18'i artık platformda görüntülenemiyordu. Bu kayıpların çoğunluğu hesapların engellenmesi veya silinmesinden kaynaklanırken, tweetlerin %1'i bir saat içinde, %3'ü bir gün içinde, %10'u bir hafta içinde, %15'i ise bir ay içinde kayboluyor.

İnternetin kısa ömürlü doğası, dijital hafızanın ne kadar kırılgan olduğunu gösteriyor. İçeriklerin silinmesi, değişmesi veya bağlantıların bozulması, web siteleri ve kullanıcılar için ciddi zorluklar oluşturuyor. Bu nedenle, önemli bilgilerin arşivlenmesi ve düzenli olarak güncellenmesi büyük önem taşıyor. Dijital dünya sürekli bir değişim içinde ve bu değişimi anlamak, geleceğe yönelik stratejiler geliştirmemize yardımcı olabilir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Alkolden ayakta duramadı, ’Tansiyonum var’ dedi

Alkolden ayakta duramadı, ’Tansiyonum var’ dedi