weather
30°
Instagram
Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Kocaeli
AÇIK
30°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar Siyaset Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yeni Anayasa Çalışmaları Devam Ediyor!

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yeni Anayasa Çalışmaları Devam Ediyor!

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yeni anayasa çalışmaları devam ediyor! Anayasa Sempozyumu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin yeni bir anayasa yapma kararlılığını vurguladı. Mevcut anayasanın eksikliklerle dolu olduğunu belirten Erdoğan, bu yükün artık taşınamaz hale geldiğini ifade etti. İşte açıklamanın detayları...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yeni Anayasa Çalışmaları Devam Ediyor!
Okunma Süresi: 4 dk

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasında mevcut anayasanın artık eksikliklerle dolu olduğunu ve bu yükün taşınamaz hale geldiğini vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin darbe anayasasıyla yoluna devam etmek yerine yeni bir anayasa yapma kararlılığında olduklarını belirtti ve bu hedef doğrultusunda mücadelelerini sürdüreceklerini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından bazı önemli noktalar şu şekilde öne çıkıyor:

Bugün, 12 Eylül'ün yıldönümü. Türkiye, 43 yıl önce en karanlık dönemlerinden birini yaşadı. O dönemi anlatmak için kelimeler yetersiz kalır. Fakat darbecilerin bu dönemde işledikleri suçların hesabı öteki dünyada da sorulacaktır. Cezaevinde dipçik darbeleriyle hapsedilenlerin tamamı şimdi özgürdür. Bu, darbecilikten uzak durulmasının önemli bir işareti olarak kabul edilmelidir.

Anayasa, yıllar içinde 23 kez değiştirilmiş olmasına rağmen hala darbe dönemlerinden kalma bir metindir. Bu değişiklikler, anayasanın temel anlamını zedeliyor. Bu nedenle, 10 yıl önce Türkiye Büyük Millet Meclisi çatısı altında yeni bir anayasa çalışması başlattık. Ancak muhalefet partilerinin desteği olmadan bu çalışma sürdürülemedi. Yine de, özgürlükçü bir sivil anayasa hedefimizden vazgeçmedik.

Milletimize verdiğimiz sözü tutma kararlılığımızı sürdürdük. Geçen yıl, anayasa ile ilgili düşüncelerini paylaşacak bilim insanlarının temsilcilerinin katıldığı bir çalıştay düzenledik ve kendi anayasa taslağımızı oluşturduk. Ancak, ne yazık ki MHP ve AK Parti dışında yeni bir anayasa taslağı hazırlayan olmadı. Bu konuda somut adımlar atma zamanı geldiğinde, muhalefet her fırsatta kaçınma yolunu tercih etti.

Ancak, bizim için yeni bir anayasa, her zaman öncelikli bir konu olmaya devam ediyor. Türkiye'nin 21. yüzyıl hedeflerinden biri olarak gördüğümüz yeni anayasa çalışmalarımıza sonuna kadar bağlıyız.

Dünya genelinde Birleşmiş Milletler'de temsil edilen ülke sayısı kadar farklı anayasa bulunuyor. Her ülke, kendi tarihine, siyasi yapısına ve ihtiyaçlarına uygun bir anayasa süreci yaşamıştır. Ancak Türkiye'nin anayasa deneyimi 200 yıla kadar uzanıyor. Cumhuriyet döneminde de anayasa değişiklikleri yaşadık, ancak 1960'tan itibaren darbelerin etkisi altında şekillenen anayasalarımızı uygulamaya koymak zorunda kaldık. Türkiye gibi köklü bir geçmişi olan bir ülke, daha iyi bir anayasaya layık.

Örnek olarak, ABD Anayasası 27 kez değiştirilmiş olmasına rağmen, ülkenin ihtiyaçlarını hala karşılayabilmektedir. Ancak, bazı ülkelerde güzel metinlere sahip olunmasına rağmen, demokrasi ve hukuk devleti ilkelerinden uzak uygulamalar sürmektedir. Türk medeniyet tarihi, anayasa konusunda çok zengin bir mirasa sahiptir.

1904, 1960 ve 1982 Anayasalarının her biri kendi dönemlerine özgü hikayelere sahiptir. Şimdi, bizim görevimiz, kendi hikayemizi yazmak ve gelecek nesillere miras bırakmaktır. Dünya, teknolojik ve iklimsel değişimlere tanık oluyor ve bu nedenle Türkiye'nin 21. yüzyıl hedeflerini daha önceki hedeflerle birleştiren yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğu açıktır. Yeni anayasa, sihirli bir değnek gibi çalışmayacak, ancak doğrudan elde edilen haklar ve özgürlükler, Türkiye'yi daha meşru bir zeminde daha ileriye taşıyacaktır.

Anayasaları süslü kelimelerle doldurmak yerine, onların ruhuna uygun pratik uygulamaları hayata geçirmek önemlidir. Her sistem, uygulayanların anlayışına ve tarzına göre somutlaşır. Bizim görevimiz, sistemi sağlam, gerçekçi ve sürdürülebilir bir şekilde kurmaktır. Kısa metinler istismara açık olabilirken, uzun metinler değişimin önüne geçebilir.

Dünya ve ülke koşullarına uygun bir anayasa metni oluşturmak, bu anlayışın sürekli olarak devam etmesini sağlayacak bir görevdir. Parlamentodaki tüm partilerle görüşeceğiz ve bu konuda olumlu bir yaklaşım gösterirlerse, çalışmalarımıza devam edeceğiz. Eğer olursa, harika; olmazsa, devam edeceğiz. Bizim yapmamız gereken, kapıları çalmaktır. Cumhur İttifakı olarak, bu göreve hazırız. Bu nedenle, tüm siyasi partilere ve sivil toplum kuruluşlarına çağrı yapıyorum: Gelin, konuşalım, müzakere edelim. Ancak bu süreci kaçırmamalıyız.

Yamalı bohçaya dönen bir anayasa ile devam etmek artık zorlu bir yük haline geldi. Türkiye'nin darbe anayasasına son vermesi gerektiğine inanıyoruz ve yeni anayasayı ülkemize kazandırana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz.

Kocaeli Haber sitesi olarak Kocaeli ilindeki tüm sıcak gelişmeleri anlık olarak paylaşıyoruz. Kocaeli haberlerini ilk duyan siz olun. Sitemizi tarayıcınıza kaydedin ve gündemin nabzını yakalayın.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
e-Haciz Nedir, e-Haciz Sorgulama Nasıl Yapılır? e-Haciz Nasıl Kaldırılır?

e-Haciz Nedir, e-Haciz Sorgulama Nasıl Yapılır? e-Haciz Nasıl Kaldırılır?