weather
8°
Instagram
Facebook
X
YouTube
LinkedIn
Kocaeli
HAFİF YAĞMUR
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar Sağlık Uyurken Salya Akması Neden Oluşur? Nedenleri ve Çözüm Önerileri Nelerdir?

Uyurken Salya Akması Neden Oluşur? Nedenleri ve Çözüm Önerileri Nelerdir?

Uyurken salya akması, uyku pozisyonu ve sağlık sorunları gibi etkenlere bağlı olabilir ve doğru uyku pozisyonu, burun solunumunu iyileştirme gibi yöntemlerle önlenebilir.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Uyurken Salya Akması Neden Oluşur? Nedenleri ve Çözüm Önerileri Nelerdir?
Okunma Süresi: 2 dk

Uyku sırasında salya akması birçok insanın zaman zaman karşılaştığı bir durumdur. Bu durumun altında basit nedenler olabileceği gibi, bazı sağlık sorunlarına da işaret edebilir. Salya akmasının nedenlerini ve bu durumu azaltmak için önerileri sizin için derledik.

Salya Akmasının Nedenleri

Salya akması, özellikle bebeklerde sıkça rastlanılan ve genellikle normal kabul edilen bir durumdur. Yetişkinlerde ise bu sorun, uyku pozisyonu, ağızdan nefes alma gibi basit sebeplerden kaynaklanabileceği gibi, Gastroözofageal Reflü Hastalığı, yutma problemleri veya obstrüktif uyku apnesi gibi daha ciddi sağlık sorunlarının belirtisi de olabilir. Ayrıca, sinir sistemi üzerinde etkili olan bazı ilaçlar da salya akmasını tetikleyebilir.

Doğru Uyku Pozisyonu

Yan ya da yüz üstü uyumak, yer çekiminin etkisiyle tükürüğün ağız kenarlarından akmasına neden olabilir. Salya akmasını azaltmanın en etkili yollarından biri sırt üstü uyumaktır. Bu sayede tükürük boğazda birikerek kolayca yutulabilir. Ayrıca, uyku pozisyonunuzu korumak için yastık desteği de kullanabilirsiniz.

Burun Solunumunu İyileştirme

Burun tıkanıklığı, ağızdan nefes almayı ve dolayısıyla salya akmasını artırır. Bu sorunun üstesinden gelmek için burun solunumunu rahatlatacak önlemler almak gerekir. Alerjiler söz konusuysa, antihistaminik ilaçlar, burun spreyleri veya burun bantları etkili olabilir. Burnu açık tutarak ağız solunumunu en aza indirmek, salya akışını da kontrol altında tutabilir.

Yeterli Su Tüketimi

Vücudun susuz kalması, tükürüğün yoğunlaşmasına ve yutulmasının zorlaşmasına neden olur. Bu durum da salya akma riskini artırır. Gün boyunca yeterince su içmek, tükürük üretimini dengelemeye ve uyurken bile yutma refleksini kolaylaştırmaya yardımcı olabilir. Böylece ağızda biriken tükürüğün dışarı sızma ihtimali azalır.

Konuşma Terapisi ve İlaç Düzenlemesi

Nörolojik bozukluklara bağlı salya akması yaşayanlar için konuşma terapisi, tükürüğü kontrol etmeye yönelik kasları güçlendirmek açısından faydalıdır. Ayrıca, belirli ilaçlar tükürük üretimini artırabilir. Eğer ilaç kullanımına başladıktan sonra salya akmasının arttığını fark ederseniz, doktorunuza danışarak alternatif bir ilaç tercih edebilirsiniz.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Rüyada Deprem Görmek Ne Anlama Gelir?

Rüyada Deprem Görmek Ne Anlama Gelir?