Türkiye genelinde etkisini sürdüren ishal salgını hakkında uzmanlardan uyarı üzerine uyarı geliyor. Uzmanlar, okulların açılmasıyla birlikte çocukların ve yetişkinlerin ishal salgınına yakalanma riskinin daha fazla artacağını, ishal olan kişilerin hijyen kurallarına daha fazla dikkat etmesinin salgının yayılmaması açısından önemine dikkat çekiyorlar.
İshal salgınının artışta olduğu son haftalarda tüketilen besinlerin iyi yıkanması ve mutlaka ellerin daha sık yıkanması önerisinde bulunan uzmanlar, ishal nedenleri arasında bakteriler ve virüslerin olduğunu, çeşitli parazitlerin ishale yol açabildiği görüşünde.
İshal nedeniyle antibiyotik kullanılmamasını öneren ve ishalin ilaçlarla kesilmesinin çoğu durumda yarardan çok zarar getireceğine işaret eden uzmanlar doğal yollarla ishalin tedavi edilmesini öneriyor.
Muz, Şeftali Ve Patates Önerisi
İshal olan kişilerin haşlanmış patates, haşlanmış balık ve muz gibi yiyecekleri tüketmesinin ishalin kesilmesi açısından faydaları olduğunu belirten çalışmalar var.
Şeftalinin günde bir adet olacak şekilde tüketilmesi ve yağlı yemeklerden uzak durulmasının ishalin geçmesinin hızlandırılmasına faydası bulunuyor.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından da doğrulanan ishal salgınının ne zaman geçeceği bilinmiyor olsa da salgının büyük boyutlu olmadığı açıklanmıştı.