Sakarya’da yaşayan 16 yaşındaki Semih Yılmaz, 14 yıldır nadir görülen bir genetik hastalık olan Ailevi Akdeniz Ateşi (FMF) ile mücadele ediyor. Uzmanlar, tekrarlayan menenjit tanılarının FMF hastalığı ile ilişkili olabileceğine dikkat çekiyor.
FMF Hastalığı Nedir?
FMF hastalığı, genetik yollarla aktarlıp nadir görülen bir rahatsızlıktır. Uzman Doktor Mehmet Kılıç’a göre, bu hastalık iç organların zarlarını etkilerken bazen beyin zarı ve kalp zarı gibi nadir alanları da tutabiliyor. Beyin zarı tutulumu durumunda menenjiti taklit eden semptomlar ortaya çıkabiliyor.
Semih Yılmaz’ın FMF ile 14 Yıllık Mücadelesi
Semih Yılmaz, 2 buçuk yaşında sıkça menenjit atağlarıyla hastanelik oldu. Yapılan genetik testler sonucunda FMF hastalığı tanısı konulan Yılmaz, o dönemde dünyada beyin zarı tutulumu vakalarından yalnızca ikinciydi. 14 yıldır kesintisiz olarak Colsium Dispert ilacını kullanarak ataksız bir hayat sürüyor.
FMF Tedavisinde Doğru İlacın Önemi
Uzmanlar, FMF hastalığı tedavisinde ilacın düzenli kullanılması gerektiğini vurguluyor. Dr. Kılıç, “Bu hastalık ömür boyu tedavi gerektirir. Aksama durumunda kalıcı hasarlar ortaya çıkabilir” diyor. Semih Yılmaz’da, tedavide aksama yaşandığı bir dönemde sol gözde doku kaybı gözlemlendi.
Tekrarlayan Menenjitte FMF Şüphesi
Dr. Kılıç, “Tekrarlayan menenjit vakalarında FMF hastalığı akıllara gelmeli. Aksi takdirde hastalar gereksiz tedaviler ve hastane yatışları ile karşı karşıya kalabilir” uyarısında bulunuyor. Genetik testler sayesinde bu hastalık hızlı bir şekilde tespit edilebiliyor.
FMF Tedavisi Devlet Tarafından Karşılanıyor
Semih Yılmaz’ın annesi Aslı Sevinç Güler, hastalığın erken tanısı ve tedavi süreciyle ilgili, “İlacın yan etkisi yok, pahalı değil ve devlet tarafından karşılanıyor” diyor. Anne Güler, erken tanının hayat kurtarıcı olduğuna dikkat çekiyor.
FMF hastalığı, nadir görülmesine rağmen doğru tedavi ve bilinçlendirme ile kontrol altına alınabiliyor. Uzmanlar, tekrarlayan menenjit belirtilerinde FMF hastalığının göz ardı edilmemesi gerektiğini hatırlatıyor.