weather
18°
Instagram
Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Kocaeli
KAPALI
18°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar Sağlık Bilim İnsanlarından Şok Açıklama! Ananası Yerken O da Sizi Yiyor!

Bilim İnsanlarından Şok Açıklama! Ananası Yerken O da Sizi Yiyor!

Bilim insanları, ananasın içerdiği mikroskobik iğneler ve bromelain enziminin, meyveyi yerken ağızda karıncalanma ve tahrişe neden olduğunu açıkladı.

Bilim İnsanlarından Şok Açıklama! Ananası Yerken O da Sizi Yiyor!
Okunma Süresi: 2 dk

Ananas, tatlı ve lezzetli bir meyve olarak pek çok kişinin favorisidir. Hem tek başına tüketilen hem de çeşitli tatlılar ve yemeklerde yer alan ananas, bazı insanlarda yedikten sonra hafif bir karıncalanma hissine neden olmaktadır. Fakat bilim insanları, bu hissin altında yatan nedeni açıkladı ve durumun düşündüğünüzden daha ilginç olduğunu belirtti.

Ananasın Karıncalanma Yapma Nedeni

Son zamanlarda sosyal medyada yayılan bir videoda, ananas yedikten sonra hissedilen karıncalanmanın sebebinin, ananasın içerdiği "raphid" adlı mikroskobik iğneler olduğu belirtildi. Bu küçük kalsiyum oksalat kristalleri, ağızdaki hücre zarlarını delerek tahrişe yol açıyor. Bilim insanları, "Bu lezzetli meyveyi yememe engel olamayacak," ifadesiyle bu durumun ciddiyetini biraz da olsa hafifletmeye çalıştı.

Ananasın Savunma Mekanizması Var!

Raphidler, ananasın savunma mekanizması olarak düşünülebilir. Mikroskobik yapılar, ağızda ciddi bir zarara neden olacak kadar büyük değildir. Ananasın asidik yapısı ile birleştiğinde ise, karıncalanma hissi daha da artmaktadır. Kullanıcılar, bu hissin bazen oldukça rahatsız edici olabileceğini belirtiyor.

Bromelain Enzimi! Uyuşma Hissi

Ananasın içeriğindeki bromelain enzimi de karıncalanma hissine neden olan diğer bir faktördür. Enzim, hücrelerin yüzeyindeki proteinleri parçalayarak çalışır ve bu süreçte dudaklar, dil ve yanaklardaki proteinleri de etkileyebilir. Böylece ananasın çiğnenmesi sırasında meydana gelen uyuşukluk hissi ortaya çıkar.

Sosyal Medya da Büyük İlgi Gördü!

İlginç bilimsel açıklamalar sosyal medyada büyük yankı buldu. Bir kullanıcı, "Bunun alerjim olduğunu düşünüyordum," derken, başka bir kullanıcı da, "Yani ben ananasımı yerken, ananasım da beni yiyor," şeklinde espri yaptı. Ananasın içerdiği bu maddelerin farkında olmak, tüketim sırasında duyulan rahatsızlık hissinin anlaşılmasına yardımcı olabilir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
2025 Yılı Üç Aylar Ne Zaman Başlayacak?

2025 Yılı Üç Aylar Ne Zaman Başlayacak?