Karaciğer Yağlanmasını Kesen Kür Yeni Bulundu...
Bugün değineceğimiz karaciğer yağlanmasına iyi gelen kür, dirençli nişasta kürü. ABD'de karaciğer yağlanmasını azaltmak için 200 kişilik bir grup üzerinde ( 30-50 yaş aralığı) denenmiş bir küre değineceğiz. Kesin olarak onaylı bir kür olmasa da faydası olabileceği, en azından bu deney sonucunda görülnüş. Hastalardan 100'üne, günde 40 gram olmak üzere, dirençli nişasta verilmiş ve karaciğer yağlanma oranının yüzde 40 oranında azaldığı gözlemlenmiş. Karaciğer yağlanması pek önemsenmese de 3. evreden sonra, hayati tehlikeye yol açıyor .4.. evreye evrildiğinde karaciğer sirozuna veya karaciğer kanserine kadar gidebiliyor ki bu da organ nakli gerektiriyor. Ya da ölüm kaçınılmaz oluyor...
YAĞLI KARACİĞER KÜRÜ DENENEBİLİR
Dirençli nişasta kürünün püf noktası; bağırsaklarda emilmemesi ve tıpkı lifli gıdaların bağırsakları rahatlatması gibi pozitif bir sonucu doğurduğu için öneriliyor. Bağırsaklarla karaciğer arasında sıkı bir irtibat var.
Dirençli nişasta nereden alınacak diye merak ediyorsanız en önemli konu bu. Herhangi bir aktara ya da eczaneye gitmenize gerek yok. Zaten besinler içinde bol bol var. Bu besinleri tablo olarak sunuyoruz. Kürü 6 ay deneyip süreci burada yazabilirsiniz. Öncesinde ultrasonla karaciğer yağlanma durumunuza baktırmanızı öneririz. AST ALT ve karaciğer enzimlerinize de baktırdıktan sonra, eğer yağlanma varsa bu besinleri tüketebilirsiniz. Ancak mutlaka rafine şekeri, asitli tatlı içecekleri, hamur işlerini tamamen kesmeniz gerekiyor. Eğer Grade 2 ve Grade 3 yağlanmanız varsa; bu zararlı besinleri kesmeden küre başlarsanız dahi hiç bir yararını görmeyebilirsiniz
DİRENÇLİ NİŞASTA İÇEREN BESİNLER
Dirençli nişasta, sindirimi zor olan ve sindirim sisteminden geçerken çözünmeyen bir nişasta tipidir. Özellikle sindirim sağlığını desteklemek ve kan şekerini düzenlemek için faydalıdır. Dirençli nişasta içeren bazı besinlerin bir listesini ve onların özelliklerini içeren bir tablo aşağıda yer almaktadır:
Besin | Dirençli Nişasta Tipi | Özellikler |
---|---|---|
Yeşil muz-Sarı muz önerilmez | Tip 2 | Hamken yüksek dirençli nişasta içerir. |
Haşlanmış soğutulmuş patates | Tip 3 | Soğuduktan sonra dirençli nişasta oranı artar. |
Tam buğday ürünleri | Tip 1 ve Tip 2 | Tam buğdayın işlenmemiş formu dirençli nişasta sağlar. |
Pirinç | Tip 3 | Pişirildikten sonra soğutulduğunda dirençli nişasta oluşur. |
Yulaf ezmesi | Tip 1 ve Tip 3 | Özellikle ıslatılmış veya pişmiş ve soğutulmuş olanlar. |
Mercimek ve baklagiller | Tip 1 ve Tip 2 | Pişirildikten sonra dirençli nişasta içeriği artabilir. |
Mısır | Tip 1 ve Tip 2 | İşlenmemiş, doğal formda yüksek dirençli nişasta içerir. |
Soğutulmuş makarna | Tip 3 | Pişirilip soğutulduğunda dirençli nişasta artışı gösterir. |
Bu tablo, dirençli nişasta içeren bazı yaygın besinleri ve bu besinlerde bulunan nişasta türlerini özetlemektedir. Dirençli nişasta içeriği besinlerin pişirilme ve soğutma yöntemlerine göre değişebilir. Örneğin, patates ve pirinç pişirildikten sonra soğutulduğunda dirençli nişasta miktarlarında bir artış gözlemlenir. Ancak şeker hastası iseniz, pirinç ve makarna önerilmeyebilir, bunu dahiliye uzmanınızdan öğrenmelisiniz. Ayrıca bu küre başlamadan önce de doktorunuza sorup bilgi alabilirsiniz. Önerilen bu kür, sadece bağırsakları rahatlatarak karaciğerin de rahatlamasına ve yağ tutmamasına yardımcı olmaktadır.
Bunların yanı sıra yapabiliyorsanız günde 1 saat yürüyüş ve 1 saat bisiklet sürmeyi de deneyebilirsiniz.