weather
30°
Instagram
Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Kocaeli
AÇIK
30°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar Gündem Merkez Bankası Faizi Artıracak mı? İşte Ekonomistlerden Tahmin...

Merkez Bankası Faizi Artıracak mı? İşte Ekonomistlerden Tahmin...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faiz kararı piyasaları merakla bekleniyor. Ekonomistlerin tahminlerine göre, Mayıs ayındaki toplantıda faiz oranının sabit kalması beklenirken, yıl sonuna dair sürpriz gelişmeler kapıda.

Merkez Bankası Faizi Artıracak mı? İşte Ekonomistlerden Tahmin...
Okunma Süresi: 2 dk

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu'nun (PPK) Mayıs ayı toplantısı yaklaştıkça, faiz kararının ne olacağı merak konusu haline geldi. Piyasalar bu karara kilitlenmiş durumda ve ekonomistlerin beklentileri de bu doğrultuda şekilleniyor. AA'nın ve Bloomberg HT'nin gerçekleştirdiği anketler, ekonomistlerin nisan ayında bir değişiklik beklemediklerini gösteriyor.

AA Finans'ın gerçekleştirdiği PPK beklenti anketine katılan 15 ekonomistin tamamı, politika faizinin yüzde 50'de sabit kalacağını öngörüyor. Bu ekonomistlerin yıl sonu beklentileri ise ortalama yüzde 45 olarak hesaplandı. Ankete katılan ekonomistlerden ikisi yıl sonunda politika faizinin yüzde 50, biri yüzde 47,5, beşi yüzde 45 ve ikisi yüzde 40 olacağını tahmin ediyor.

Benzer şekilde, Bloomberg HT'nin gerçekleştirdiği ankete katılan 26 kurumdan 25’i politika faizinin yüzde 50'de sabit tutulmasını beklerken, sadece bir kurum faizin yüzde 55’e yükselmesini bekliyor. Bu kurumların 22'si 2024 yıl sonu için faiz tahminlerini de paylaştı ve medyan beklenti yüzde 47,5 seviyesinde oldu. En yüksek beklenti yüzde 50, en düşük beklenti ise yüzde 40 seviyesinde gerçekleşti.

Ayrıca, anket katılımcılarına faizde ilk indirim beklentileri de soruldu. Buna göre, tahminini paylaşan 22 kurumdan biri, TCMB’nin ilk indirim hamlesini Eylül'de yapmasını bekliyor. Dört kurum Ekim ayında, beş kurum Kasım ayında ve üç kurum Aralık ayında faiz indirimi bekliyor.

Nisan ayında ise TCMB, politika faizini yüzde 50'de sabit tutmuştu. PPK'nın yaptığı açıklamada, mart ayında aylık enflasyonun ana eğiliminin devam eden zayıflamaya rağmen öngörülenden yüksek gerçekleştiği belirtilmişti.

Özetle, ekonomistler ve piyasa analistleri, Merkez Bankası'nın Mayıs ayındaki toplantısında politika faizinde bir değişikliğe gitmesini beklemiyor. Ancak yıl sonuna kadar yapılacak değerlendirmeler ve ekonomideki gelişmeler, faiz oranlarında değişiklik yapılmasına neden olabilir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Galatasaray Haberi: Bakın Hangi Takım ICARDİ İle İlgileniyor!

Galatasaray Haberi: Bakın Hangi Takım ICARDİ İle İlgileniyor!