weather
8°
Instagram
Facebook
X
YouTube
LinkedIn
Kocaeli
HAFÄ°F YAÄžMUR
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
EskiÅŸehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
Ä°stanbul
Ä°zmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
KahramanmaraÅŸ
Mardin
MuÄŸla
MuÅŸ
NevÅŸehir
NiÄŸde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
TekirdaÄŸ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
UÅŸak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar Gündem Manisa Depreminden Sonra 6 Üzerinde Deprem Olasılığı

Manisa Depreminden Sonra 6 Üzerinde Deprem Olasılığı

2 Dakika
OKUNMA SÃœRESÄ°
Okunma Süresi: 2 dk

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesi Başkanlığı, 26 Haziran 2024 tarihinde Manisa'nın Soma ilçesinde 4.8 büyüklüğünde bir depremin kaydedildiğini duyurdu. Saat 01.36'da meydana gelen deprem, yerin 10.24 kilometre derinliğinde gerçekleşti ve Manisa'nın yanı sıra İzmir ve çevre illerde de hissedildi.

Uzmanlar Ne Diyor?

Deprem sonrası Afyon Kocatepe Üniversitesi Doğal Afetler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Çağlar Özkaymak, bölgedeki diri fay hatları üzerine açıklamalarda bulundu. Özkaymak, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi'ne göre, Soma'nın kuzeyindeki Büyük Işıklar'da 3.3 büyüklüğüne varan 30 artçı sarsıntının kaydedildiğini belirtti. 6 Şubat 2023'teki Kahramanmaraş depremleri sonrası AFAD ve MTA ile yürütülen çalışmaların devam ettiğini ifade etti.

Tarihi Depremler ve Fay Hatları

Prof. Dr. Özkaymak, bölgede 1919 Soma ve 1939 Dikili depremleri gibi büyük depremlerin olduğunu ve bölgenin aktif bir deprem bölgesi olduğuna dikkat çekti. Soma'da meydana gelen depremin, 1919'daki büyük depremde oluşan kabuksal yırtılmanın devamı niteliğinde olduğunu belirtti.

Bölgede 6'nın üzerinde büyüklükte depremler üretebilecek Havran-Balıkesir Fay Zonu, Dikili Fayı, Bergama Fayı, Soma Kırkağaç Fay Zonu ve Gelenbe Fayı gibi aktif fay hatları bulunuyor. İzmir, Manisa ve Balıkesir illerinde hazırlanan İl Afet Risk Azaltma Planları'nın (İRAP) hızla tamamlanması gerektiğini vurgulayan Özkaymak, özellikle Bergama Grabeni boyunca henüz kırılmamış diri fayların ciddi risk oluşturduğunu söyledi. Bu planların hayata geçirilmesiyle olası yıkıcı depremlerin zararlarının minimuma indirilebileceğini ifade etti.Manisa'nın Soma ilçesinde yaşanan 4.8 büyüklüğündeki deprem, bölgedeki aktif fay hatlarının ne kadar tehlikeli olabileceğini bir kez daha gösterdi. Uzmanlar, gelecekte benzer depremlerle karşılaşılabileceğini ve bu tür afetlere karşı hazırlıklı olunması gerektiğini belirtiyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Domates Çorbası Nasıl Yapılır? Oktay Usta Domates Çorbası...

Domates Çorbası Nasıl Yapılır? Oktay Usta Domates Çorbası...