Depremler Domino Etkisi Yaratıyor
Moriwaki, 1939'da Erzincan'da yaşanan depremden başlayarak, Türkiye'deki depremlerin birbirini takip eden bir domino etkisi yarattığını belirtti. "1941'de Tokat'ta, 1999'da ise Gölcük'te yaşanan depremler bu zincirin bir parçası" dedi.
Iğdır'da Deprem İhtimali
Türkiye'nin 81 ilinden 71'ini gezip seminerler verdiğini belirten Moriwaki, "Türkiye'deki illerin çoğu yüksek risk altında. Ancak Iğdır, 2. derece tehlikeli bölgede yer alıyor. Eski tarihlere baktığımızda burada 7 büyüklüğünde bir deprem görülmemiş. Yine de bu, Iğdır'da hiç deprem olmayacak anlamına gelmiyor" ifadelerini kullandı.
Maraş Depremi: Hiroşima Atom Bombasından 17 Kat Daha Büyük
Türkiye'de depremlerde can kaybının yüksek olmasından dolayı üzüntüsünü dile getiren Moriwaki, "Türkiye, depremde can kaybı olarak dünyada üçüncü sırada yer alıyor. Bu, çok kötü bir durum. Deprem ülkesi olmasına rağmen bu kadar yüksek can kaybı yaşanması acı verici" diye konuştu.
Türkiye'de Risk Altındaki 4 Bölge
- Adana ve Kıbrıs çevresi
- Bingöl, Karlıova, Muş ve Bitlis bölgesi
- Ege Bölgesi
- Marmara Bölgesi
Ege Bölgesi'nde büyük depremler olmasa da sık sık 6.5 büyüklüğünde depremler olabilir. Marmara Bölgesi ise her zaman dikkat edilmesi gereken bir bölgedir.
Deprem Gerçeğiyle Yüzleşmek Şart
Yoshinori Moriwaki'nin bu önemli uyarıları, Türkiye'de depreme karşı alınacak önlemlerin ne kadar hayati olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor. Deprem gerçeğiyle yüzleşmek ve gerekli tedbirleri almak, can ve mal kaybını en aza indirmek için hayati önem taşıyor.
Kaynak: milliyet