weather
30°
Instagram
Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Kocaeli
AÇIK
30°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar Gündem Bakan Yumaklı: " Su Tüketimini Kişi Başı 100 Litrenin Altına Düşürmeyi Planlıyoruz!"

Bakan Yumaklı: " Su Tüketimini Kişi Başı 100 Litrenin Altına Düşürmeyi Planlıyoruz!"

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nde gerçekleştirilen Ulusal Su Kurulu toplantısında konuştu.

Bakan Yumaklı: " Su Tüketimini Kişi Başı 100 Litrenin Altına Düşürmeyi Planlıyoruz!"
Okunma Süresi: 3 dk

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nde gerçekleştirilen Ulusal Su Kurulu toplantısında konuştu. Yumaklı, küresel iklim değişikliğinin su kaynakları üzerindeki tehditlerine dikkat çekerek, Türkiye'nin "Su Verimliliği Seferberliği" başlattığını ve su tüketimini azaltmayı hedeflediklerini açıkladı. Yumaklı, 2030 yılına kadar kişi başı günlük su tüketimini 120 litreye, 2050 yılına kadar ise 100 litrenin altına düşürmeyi planladıklarını belirtti. Ayrıca, içme suyu sistemlerinde kayıpları azaltmayı ve tarımsal sulama randımanını artırmayı amaçladıklarını vurguladı.

Küresel İklim Değişikliğinin Etkileri


Bakan Yumaklı, küresel iklim değişikliğinin su kaynakları üzerindeki olumsuz etkilerini vurgulayarak, Dünya Kaynakları Enstitüsü'nün 2023 değerlendirmelerine göre, Türkiye'nin en fazla su kıtlığı riski taşıyan 25 ülke arasında olduğunu belirtti. Yumaklı, su kaynaklarını doğa dostu teknolojilerle doğru yönetmenin zorunluluk olduğunu ifade etti.

Su Verimliliği Seferberliği


Yumaklı, "Suda sıfır kayıp" ilkesiyle yola çıktıklarını ve "Su Verimliliği Seferberliği" kapsamında su kaynaklarını koruma ve yönetme çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. Bakanlık olarak tarımsal üretim planlamasında suyu merkeze alarak gıda arz güvenliğini garanti altına almayı hedeflediklerini belirtti. Ayrıca, tarımsal sulama otomasyon yatırımlarını yaygınlaştırarak, yapay zeka destekli sulama sistemlerini uygulamaya koyduklarını aktardı.


Yumaklı, Su Verimliliği Strateji Belgesi ve Eylem Planı'nı hazırladıklarını ve 2030 ve 2050 yıllarına yönelik su verimliliği hedeflerini belirlediklerini açıkladı. Bu kapsamda, 2030 yılına kadar içme suyu sistemlerindeki su kaybını %32'den %25'e, 2050 yılına kadar ise %10'a düşürmeyi amaçladıklarını söyledi. Ayrıca, tarımsal sulama randımanını 2030'da %60, 2050'de %65'e çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.

Yumaklı, endüstriyel üretimde ise 2030'a kadar %30, 2050'ye kadar ise %50 su kazanımı hedeflediklerini ifade etti. Bu hedefler doğrultusunda paydaşlarla işbirliği içinde uygulamaya geçirilen eylem planlarının titizlikle takip edildiğini vurguladı.

Su ve Taşkın kanunları taslaklarının yasalaşmasıyla su kaynaklarının daha etkin ve sürdürülebilir şekilde yönetileceğini belirten Yumaklı, bu düzenlemelerle kurumlar arasındaki yetki çakışmalarının ortadan kaldırılacağını söyledi. Ayrıca, taşkın ve kuraklık risklerinin afete dönüşmeden önce yönetilmesini amaçladıklarını belirtti.

Su Yönetimi Stratejileri


Yumaklı, su yönetiminin bütün sektörleri ilgilendiren bir konu olduğunu ve Ulusal Su Kurulu aracılığıyla su yönetimi stratejilerini sürekli güncellediklerini ifade etti. Kurulun, su kaynaklarının akılcı, etkin ve sürdürülebilir şekilde değerlendirilmesi için en yetkin karar alma yapısına sahip olduğunu belirten Yumaklı, su yönetimi konusunda gelecekte atılacak adımları da tartıştıklarını ve yeni kararlar aldıklarını sözlerine ekledi.



Kaynak: Trt Haber

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Ümit Özdağ Sözcü Televizyonunda İpek Özbek'in Konuğuydu! Yeni Şafak Gazetesinin İddialarını Yanıtladı

Ümit Özdağ Sözcü Televizyonunda İpek Özbek'in Konuğuydu! Yeni Şafak Gazetesinin İddialarını Yanıtladı