"Ayvanın pekmezi, kurutulmuşu, reçeli ve çayı yapılmakta olup, bu değerli meyve sadece dikkatli bir şekilde el ile toplanıyor. Türkiye, global ayva üretiminin büyük bir kısmını sağlarken, Sakarya'nın Geyve bölgesi Türkiye'nin ayva ihtiyacının büyük bir kısmını karşılamaktadır. Bu meyve, özenle dalından alınıp, kalite kriterlerine göre sınıflandırılıyor. Sonrasında soğuk hava depolarına konulan ayva, buradaki işlemlerin ardından yalnızca Türkiye pazarına değil, Amerika, Hollanda, Almanya ve Rusya gibi ülkelere de gönderiliyor. Kocaeli'nin Kartepe bölgesinde yetiştirilen Eşme ayvası da Fransa ve Almanya başta olmak üzere birçok ülkeye ihraç edilmekte ve lezzetini tüm dünyaya sunmaktadır.
Ayva yetiştiricisi İsmail Erkal şunları söylüyor: "Bu meyvelere biz sadece ayva demiyoruz, onları 'dalın sarı mücevheri' olarak adlandırıyoruz. Budama, çiçeklenme ve ilaçlama dönemleriyle birlikte yıl boyunca özenle bakımını yapıyoruz. Nisan'dan ekime kadar olan dönemde kaliteli bir ürün elde edebilmek için sürekli çalışıyoruz. Ekim başında başlayan hasat, Kasım ortasına kadar devam ediyor. Ayva, son derece hassas bir meyve olup, nazikçe toplanmalıdır. İnce kabuğu nedeniyle kolayca zarar görebilir. Özellikle yurtdışına ihraç edilen ayvanın, uluslararası kontrollerde veya gümrük işlemlerinde sorun yaşanmaması için dikkatli bir şekilde toplanması şart." şeklinde konuştu."
kaynak: İHA