weather
27°
Instagram
Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Kocaeli
KAPALI
27°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce

Kolpa Ne Demek?

 Kolpa ne demek sorusuna öncelikle kelimenin köken bilgisinden başlayarak cevap verilebilir. İtalyancadan dilimize argo tabiriyle geçen bir sözcüktür. “colpa” olarak yazılır.

Kolpa Ne Demek? 1
/ 1

 Kolpa ne demek sorusuna öncelikle kelimenin köken bilgisinden başlayarak cevap verilebilir. İtalyancadan dilimize argo tabiriyle geçen bir sözcüktür. “colpa” olarak yazılır. Çeşitli anlamlar ifade eder. Asıl anlamı ise yumruk ve vurgun gibi sözcüklerdir. Darbe anlamında kullanılan bu sözcük dilimizde yalan söyleyen ya da uydurarak konuşan kişiler için kullanılır. Asıl anlamında oldukça uzak bir kullanım söz konusudur.

 

Kolpacı Ne Demek?

Kolpa kelimesi dilimizde argo tabiriyle kullanılmaktadır. Öyle ki kolpa; kafasında kırk tilki dolaşan, yalan konuşan, gizli işler çeviren ve bu yolla menfaat sağlayan kişiler için kullanılmaktadır. Güvensiz kişilere ithafen kullanılan bir kelimedir. Bu ifadelerden yola çıkılarak kolpacı ne demek sorusunun cevabı da verilmiş olmaktadır. Çevresindeki kişiler tarafından güven sağlayamayan ve genellikle uydurma hikayelerle ilgi çekmeye ve güven sağlamaya çalışan kişilere kolpa ya da kolpacı denilmektedir. Kolpacı ne demek diye merak edenler Türkçe argo tabirlerin yer aldığı kaynaklardan hem bu kelimenin hem de çeşitli argo tabirlerin anlamlarını öğrenebilirler. Ayrıca kelimelerin asıl manalarını bu yolla öğrenmek de mümkündür.

 

TDK Kolpa

Kolpa kelimesi TDK’na göre “iş çeviren, yalan konuşan, düzenbaz kimseye verilen ad.” Şeklinde ifade edilmektedir. TDK kolpa kelimesi için bu vasıflara sahip kişilere bu şekilde hitap edildiğini ve haklarında böyle düşünüldüğünü toplumsal olarak aktarmıştır. Asıl anlamında uzak bir şekilde kullanılan bu kelime Türkiye’de rock müzik yapan bir grup tarafından duyulmuş ve yaygınlaşmıştır. Önceleri de kullanılan Kolpa kelimesi, asıl anlamıyla bilinmezken günümüzde yeni nesil tarafından bilinir hale gelmiştir. TDK kolpa ifadesine argo tabir olduğundan dolayı dolaylı yoldan yer vermiştir. Ancak kadın – erkek fark etmeksizin kullanılan bu tabir, sahteliğin arkasında yatan gerçeği, kişinin yalan söylediğini ve çıkarcı olduğunu anlayan herkes tarafından kullanılmaktadır.

Köken Bilgisi ve Anlamı


"Kolpa" kelimesi, İtalyanca kökenli bir sözcüktür ve dilimize argo olarak geçmiştir. İtalyancada "colpa" olarak yazılan bu kelime, aslında "yumruk" veya "vurgun" anlamına gelir. Ancak, Türkçede bu sözcük, asıl anlamından oldukça uzaklaşarak yalan söyleyen ya da uydurarak konuşan kişiler için kullanılmaya başlanmıştır.Kolpa kelimesi, argo bir tabir olarak günlük dilde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Kolpa, genellikle kafasında kırk tilki dolaşan, yalan söyleyen, gizli işler çeviren ve bu yolla menfaat sağlamaya çalışan kişiler için kullanılır. Bu bağlamda, güven vermeyen ve genellikle uydurma hikayelerle dikkat çekmeye çalışan kişilere "kolpacı" denir. Kolpacı, çevresindeki kişiler tarafından güvenilmeyen ve yalanlarıyla bilinen bir karakteri temsil eder.

Türk Dil Kurumu (TDK) kolpa kelimesini "iş çeviren, yalan konuşan, düzenbaz kimse" olarak tanımlar. TDK'ya göre bu tür kişilere toplumda "kolpa" veya "kolpacı" denilmektedir. Kelimenin argo olması nedeniyle, TDK bu tabire dolaylı yoldan yer verir. Kadın veya erkek fark etmeksizin, yalan söyleyen ve çıkar peşinde koşan herkes için kullanılabilir.

"Kolpa" kelimesi, Türk sinemasının popüler yapımlarından biri olan "Kolpaçino" filmiyle daha da yaygın hale gelmiştir. Filmde, ana karakterlerin sürekli olarak birbirlerini kandırmaya çalıştıkları komik olaylar dizisi, kelimenin halk arasında daha fazla kullanılmasına yol açmıştır. "Kolpaçino" filmi, kolpa kelimesinin yaygınlaşmasına büyük katkı sağlamış ve kelime, yeni nesil tarafından daha bilinir hale gelmiştir. Günümüzde kolpa kelimesi, çeşitli bağlamlarda kullanılabilir. Örneğin, bir arkadaş grubunda bir kişinin sürekli yalan söylemesi durumunda "Sen de çok kolpasın" denilebilir. Aynı şekilde, iş yerinde gizli işler çeviren birine "kolpacı" denebilir. Bu kelimenin kullanımı, özellikle gençler arasında oldukça yaygındır ve kişilerin davranışlarını tanımlamak için sıkça tercih edilir. Kolpa kelimesi, sadece yalan söyleyen ya da düzenbaz kişiler için değil, aynı zamanda gerçek olmayan, sahte işler veya durumlar için de kullanılabilir. Örneğin, sahte bir ürün için "Bu tamamen kolpa" denilebilir. Bu bağlamda, kelimenin anlamı daha geniş bir kullanım alanına sahiptir ve çeşitli durumları tanımlamak için kullanılabilir. Toplumda kolpa kelimesi, genellikle olumsuz bir çağrışım yapar. Yalan söyleyen, gizli işler çeviren ve çıkar peşinde koşan kişiler, toplumda güvenilirliklerini kaybederler ve bu tür kişilere kolpa veya kolpacı denir. Bu kelimenin kullanımı, toplumun dürüstlük ve güvenilirlik konusundaki hassasiyetini de yansıtır.

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Bebeği Su Kanalına Bırakmıştı: Gözaltına Alındı

Bebeği Su Kanalına Bırakmıştı: Gözaltına Alındı