Birçok insan folik asit eksikliği belirtileri hakkında bilgi edinmek ister. Bu bileşen, proteinlerin yapıtaşı olarak kabul edilen aminoasitlerin birbirlerine dönüşmesine olanak tanır. Nükleit asitlerin yapımında ve kan hücrelerinin yapımında oldukça etkilidir. Bebeklerin vücutlarında gelişen ilk sistemlerden biri olan sinir sistemi, folik asit sayesinde gelişir. Bu önemli bileşen hakkında bilinmesi gerekenleri açıklıyoruz.
Folik Asit Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
En çok araştırılan hususlardan biri de folik asit eksikliği belirtileri olmaktadır. Bu bileşenin vücuttaki eksikliği anemiye yol açar. Anemi ise dokuları gereksinim duyduğu oksijenden mahrum bırakabilir. Folik asit genel olarak çocuk doğurma dönemindeki kadınlar açısından da bir hayli önemlidir. Hamilelik esnasında folik asit eksikliği bebeğin anomalili dünyaya gelmesine sebebiyet verebilir. Folik asit besin yolu ile alınabilmektedir. Pek çok gıdadan folik asit temini yapılabilmektedir. Folik asit, vücudun kırmızı kan hücreleri oluşturmasına destek olan bir B vitamini türüdür. Eğer ki, vücut üzerinde yeterli oranda kırmızı kan hücreleri bulunmuyor ise bu durum anemiye neden olur. Kırmızı kan hücrelerinin görevi, vücudun gereken bütün bölgelerine oksijen iletir. Folik asit eksikliği belirtileri arasında büyüme sorunları, diş şişmesi, ağız yarası, yorgunluk, aşırı uyku, zayıflık, soluk cilt ve nefes darlığı yer alır.
Folik Asit Hangi Besinlerde Bulunur?
Folik eksikliği belirtileri hakkında bilgi edinmek isteyenler, folik asidin hangi besinlerde yer aldığı hakkında da bilgi almak ister. Özellikle de bebek sahibi olmayı düşünüyor iseniz hamilelik öncesinde folik asit takviyesine başlamanız önerilir. Gebelik öncesinde folik asit kullanımı, ilerleyen dönemde bebeğin çeşitli kusurlara karşı korunmasına yardımcı olur. Folik asit iki ila üç aylık dönemlerde tablet biçiminde kullanılmalıdır. Diğer yandan folik asidin doğal formu olan ve folat barındıran besinleri de sık şekilde tüketmelisiniz. Folit asit yönünden zengin olan besinler söz konusu olduğunda bu listede avokado, muz, papaya, buğday, ciğer, fındık, tahin, ceviz, kereviz, soya fasulyesi, yumurta, ıspanak, brokoli, brüksel lahanası, turunçgiller yer alır.