weather
27°
Instagram
Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Kocaeli
KAPALI
27°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar Galeriler Kocaeli Haber Vatanın Kahramanlarına Adanmış Bir Anıt

Vatanın Kahramanlarına Adanmış Bir Anıt

Kocaeli' nin Başiskele'de İlçe'sin de, Gazi Yaşar Saral’ın yaşamını ve anılarını savaşlarda kaybettiği arkadaşlarının hatırasına adadığı bir müze ev sahipliği yapıyor. Haberin devamı..⤵️⤵️

Vatanın Kahramanlarına Adanmış Bir Anıt 1
/ 12

Kocaeli Başiskele'de, Gazi Yaşar Saral’ı ev sahipliği yaptığı bu müze, Çanakkale Savaşı'ndan Kore Savaşı’na, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’na kadar pek çok tarihi olayda kullanılan askeri mühimmat, malzemeler ve üniformaların yanı sıra, şehit askerlerin bıraktığı kişisel eşyaları barındırıyor. Gazi Saral’ın mücadele dolu hayat hikayesi ve şehitlere olan sonsuz vefası, bu özel koleksiyonla ziyaretçilere aktarılıyor.

Yaşamın ve Mücadelenin İzleri

Yaşar Saral, 1994 yılında Bingöl'ün Genç ilçesinde terörle mücadele ederken gazi oldu. O çatışmada yaralanırken, yedi yakın arkadaşı şehit düştü. Bu derin kayıplar, Saral’ın vatan sevgisini ve şehitlere olan vefa borcunu daha da pekiştirdi. Evini ve hayatını, geçmişin kahramanlarına adanmış bir anıta çeviren Saral, "Şüheda’ya Vefa Emanetlere Beka" adını verdiği müzesiyle, gençlere vatanın nasıl kazanıldığını ve korunduğunu göstermeyi amaçlıyor.

Bir Müzenin Doğuşu ve Amacı

Yaşar Saral, müzeyi kurmak için çeşitli dönemlere ait askeri mühimmat, malzemeler ve üniformalar satın alırken, gazi ve şehit aileleriyle de iletişime geçerek onlardan bağışlar aldı. Müzedeki eserler, ziyaretçilere Türkiye’nin modern tarihindeki dönüm noktalarını ve bu dönemlerde yaşanan kahramanlıkları gözler önüne seriyor. Şehitlerin son nefeslerine tanıklık eden eşyaların yanı sıra, onların kişisel hikayelerini anlatan fotoğraflar da sergileniyor.

Geçmişten Gelen Mesajlar ve Geleceğe Miras

Saral, müzesindeki her bir eserin, ziyaretçilere şehitlerin fedakarlıklarını ve kahramanlıklarını hatırlatma amacı taşıdığını belirtiyor. Müzede, Çanakkale Savaşı'ndan Kore Savaşı'na, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'na ve terörle mücadelenin en çetin geçtiği 1970-1980 yıllarına dair emanetler yer alıyor. Bu koleksiyon, Türkiye'nin yakın tarihinde yaşanan olayların ve bu olaylarda yer alan insanların hikayelerini ziyaretçilere aktararak, geçmişin unutulmamasını sağlıyor.

Bir Gazi olarak Yaşar Saral’ın Mesajı

Yaşar Saral, bir gazi olarak, çocuklara ve gençlere Türkiye'nin tarihini, şehitlerin hikayelerini ve vatan uğruna yapılan fedakarlıkları anlatmanın önemine dikkat çekiyor. Saral, "Bir gazi olarak elimden geldiği kadar, şehitlerimizi ve gazilerimizi unutturmamaya, onların isimlerini yaşatmaya devam ediyorum" diyor. Müzesinin, geleceğin nesillerine geçmişi hatırlatma ve vatan sevgisi ile şehitlere olan vefayı aşılamaya devam edeceğini vurguluyor.

Kocaeli son dakika haberleri için Kocaeli Haberdar Gazetemizi takip edin...

 
 
 
 
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Kocaelispor Başkanı Engin Koyun: “Bırakıyorum”

Kocaelispor Başkanı Engin Koyun: “Bırakıyorum”